Gradonačelnik Habuš: Bez bala u Brezju, jeftinije, brzo i – zakonito!

Sponzorirani članak | 7.9.2016. u 09:46h | Objavljeno u Sponzorirano

Gradonačelnik Goran Habuš predstavio model financiranja rješenja za bale koji će se naći na sjednici Gradskog vijeća Varaždin

Za Varaždin, grad cvijeća, a ne (više) smeća!

Potencijalna cijena od 725,00 kn/t, ne samo da je povoljnija od cijene koja Grad trenutno obvezuje po pravomoćnoj i izvršnoj Odluci (1.003,03 kn/t), već je neusporedivo povoljnija i od cijene koju je svojedobno nudilo poduzeće Davora Patafte, odnosno po kojoj je Grad trebao platiti zbrinjavanje otpada temeljem Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje iz 2008. godine. Da je taj Ugovor valjan i kojim slučajem zaživio, Grad bi zbrinjavanje otpada plaćao po cijeni od 137 eura/t (bez PDV-a), odnosno 1.027,50 kn/t (neto), tj. 1.284,37 kn/t (bruto).

Dakle, riječ je o razlici od cca. 560,00 kn/t otpada, pri čemu su gosp. Patafta i gosp. Čehok ugovorili da se po toj istoj cijeni zbrinjava i tekući otpad, kojeg Univerzal još od 1. kolovoza 2013. godine zbrinjava po cijeni od 650,00 kn/t (s PDV-om). Dakle, Ugovor iz 2008., koji je i danas kamen spoticanja te na koji se mnogi vraćaju, bio je za građane u svakom pogledu gotovo dvostruko skuplji. Uz to, sve ono što ne bi sufinancirao Fond, namjeravalo se u toj kombinaciji naplatiti izravno od građana.

-30%  Cijena odlaganja baliranog otpada odloženog u Brezju, nakon intenzivnih pregovora i pokrenutog postupka mirenja između involviranih strana, više ne bi iznosila 1.003,03 kn/t, koliko je Grad dužan platiti po važećoj Odluci o odabiru koncesionara, već 725,00 kn/t bruto, odnosno gotovo 30 posto manje od važeće cijene! U ukupnom iznosu riječ je o 26,3 mil. kuna manje!

Nakon pokretanja sudskih postupaka radi utvrđivanja ništetnim Ugovora o interventnom odvozu iz 2008. godine i provođenja koncesijskog postupka – gradska je uprava do danas samo na tekućem otpadu građanima Grada Varaždina uštedjela 19,3 mil. kuna! Prihvaćanjem aktualnog, novog modela po kojem bi se cijena za odlaganje baliranog otpada smanjila na 725,00 kn/t, dolazi se do uštede daljnjih 14 mil. kuna u odnosu na ono rješenje koje je nudilo poduzeće D. Patafte, i to čak i uz sufinanciranje Fonda! Dakle, sada će Grad sam snositi manji trošak i uspjeti riješiti problem znatno jeftinije nego što ga je to planirao riješiti gosp. Čehok s gosp. Pataftom, čak i usprkos sufinanciranju države u visini od 40%!

Osim toga, za sve one koji s jedne strane dovode u pitanje zakonitost postojeće koncesije i njenu transparentnost, ali se, s druge strane, i nadalje pozivaju na Ugovor iz 2008. godine te vide rješenje problema varaždinskih bala u realizaciji tog Ugovora, ponovno treba ukazati da je taj Ugovor sklopljen bez da je prethodno proveden bilo kakav postupak (bilo koncesije, bilo javne nabave), odnosno da je isti naprosto produkt dogovora pojedinaca na odgovarajućim funkcijama te da se upravo iz tog razloga protiv njegovih potpisnika vodi kazneni postupak. U takvim okolnostima, razgovarati o cijeni predviđenoj spomenutim Ugovorom ili pak o postupcima obrade u to vrijeme nepostojećim postrojenjem i sl. - naprosto je suvišno i besmisleno. Dakle, pozivati se na „nezakonitost“ koncesije, ali ujedno i rješenja iz Ugovora koji je zaključen bez ikakvog prethodno provedenog postupka, ne samo da je bespredmetno, već i neozbiljno.

HBOR Smanjenje jedinične cijene odlaganja otpada s 1.003,03 kn/t (s PDV-om) na 725,00 kn/t (s PDV-om), odnosno s cijene od ukupno 94,8 mil. kuna (s PDV-om) na 68,5 mil kuna (s PDV-om) - koja bi se financirala zaduživanjem Grada kod HBOR-a za taj iznos i potom sklapanjem ugovora s koncesionarom - u ovoj situaciji predstavlja najbolju, odnosno najpovoljniju i najbržu opciju za građane Grada Varaždina. Na taj će se način konačno riješiti smeće u Brezju, a da građani to neće morati platiti iz svog džepa.

bale_1.jpg

Habuš: Prilika koja se ne propušta

Nema, uvjeren sam, druge opcije koja bi bila zakonita, jeftinija i posebice brža, nego što je ova koju sada nudimo, veli varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglašavajući da je stvorena prilika koja se ne bi smjela propustiti jer rješava sve probleme koji su otvoreni: bale, tužbu koncesionara i dr. Naglašava da ne samo da građani prema predloženom modelu ne bi ništa osjetili na računima, već bi i trošak za gradski proračun bio gotovo 30 posto manji u odnosu na onaj koji bi bio prema trenutno važećoj cijeni, a otklonila bi se i opasnost zbog tužbe koncesionara koji traži naknadu štete zbog nepotpisivanja koncesijskog ugovora. -Ništa se od uvjeta iz koncesije ne mijenja, osim cijene i ne vidim prostora za utemeljenu tužbu bilo koga. Svaka druga varijanta – od toga da se čeka sufinanciranje od strane Fonda, pomoć resornog Ministarstva, da se poništi postojeća koncesija iz tko zna kojih razloga (što povlači naknadu višemilijunske štete) i krene u novi postupak i dr. - problem ne da ne rješava, već ga multiplicira. Uz to, bale bi i dalje ostale u Brezju, a Grad bi bio prisiljen voditi još jedan spor za koji postoji velika vjerojatnost da će ga izgubiti. I to nije sve. Morao bi se pokrenuti novi postupak javne nabave za zbrinjavanje otpada u kojem nitko ne može garantirati cijenu koja je sada ponuđena (725,00 kn/t), a u konačnici, postoji opasnost da se sav taj trošak većim dijelom prebaci na teret građana, kako je u početku i bilo zamišljeno, upozorava Habuš dodajući da danas neki možda odlažu i jeftinije, ali pitanje je hoće li i ubuduće s obzirom na zakonsku obvezu prethodne obrade, kao i probleme s kojima se susreću. Upravo je vrijeme, kako dodaje, jedno od ključnih faktora u rješavanju problema bala. -Postali smo poznati po smeću i tome treba stati na kraj. Prvenstveno zbog naših ljudi i okoliša, ali i ulagača. Uskoro ide natječaj za zonu Brezje i jasno je što znači imati sada u rukama rješenje, a ne treba ni spominjati što bi ono značilo za budući Tehnološki park II koji se priprema. Zadnje, ali ne i najmanje bitno, imamo ponudu za kredit na rok od deset godina s tri posto kamate uz prihvatljivo jamstvo. To bi bilo u najgoroj varijanti 8,5 milijuna kuna godišnje, što proračun može izdržati. Ali ta ponuda vrijedi samo do kraja godine, nakon čega slijede lošiji uvjeti, upozorava Habuš koji vjeruje i da će Grad uspjeti ostvariti svoje pravo na sufinanciranje od strane Fonda od 40 do 60 posto, na ovaj ili onaj način, pa će i za gradski proračun trošak biti manji.

bale_2.jpg