Druga gimnazija Varaždin: 15 godina uspješnog rada! Foto: Ilustracija

Druga gimnazija Varaždin: 15 godina uspješnog rada!

VV | 29.4.2021. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Druga gimnazija Varaždin 22. travnja obilježila je 15 godina uspješnog rada i djelovanja. Veliki jubilej ova varaždinska srednja škola dočekala je u vrijeme kada su na snazi epidemiološke mjere zbog aktualne situacije oko koronavirusa. Stoga svečanost u povodu rođendana Druge gimnazije Varaždin nije mogla biti održana u smislu kojem zaslužuje, već se obljetnica održala s maturantima i njihovim profesorima kroz zajedničko druženje i zanimljive edukativne radionice: Escape room, Tko želi biti milijunaš?, Orijentacijsko kretanje gradom Varaždinom, Nuklearna energija i održivi razvoj, English Language Day workshop, Zabavni kolaž, Izrada sapuna, Stroj za šifriranje Enigma i Sportska radionica.

Kvaliteta i rezultati

U ovih 15 godina Drugu gimnaziju Varaždin pohađalo je ukupno 2259 učenika. Škola danas ima 571 učenika raspoređenih u 24 razredna odjeljenja i 82 djelatnika, a učenici se školuju u programima opće gimnazije, prirodoslovno-matematičke gimnazije i gimnazije za sportaše, koja je uvedena 2011. godine.

Nastavnicko_vijece.jpg

Danas ova varaždinska srednja škola ima vrlo jasne razvojne odrednice temeljene na kvaliteti i rezultatima. Sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima, s naglaskom na europske Erasmus+ projekte, ostvaruje brojne projekte i školska partnerstva sa zemljama iz našeg okruženja, njezini učenici postižu izvrsne rezultate na državnim, međunarodnim natjecanjima i svjetskim sportskim natjecanjima, a u školi je sjedište Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije.

- Druga gimnazija Varaždin je središte odgojno-obrazovnog rada naših učenika, nastavnika i stručnih suradnika te stručna podrška roditeljima u odrastanju njihove djece. Usmjereni smo na vrijednosti rada, znanja, postizanje rezultata, međusobnog poštovanja, suradnje, podrške, ravnopravnosti, interkulturalnosti, samostalnosti i odgovornosti prema sebi, obitelji i društvu u cjelini. Stvaramo i želimo stvarati uspješno školsko ozračje i okruženje koje će učenici i djelatnici voljeti i primjenjivati za osobni i profesionalni rast i razvoj – istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Zdravka_Grdan___3_.jpg

U Drugoj gimnaziji Varaždin velika se pažnja posvećuje mobilnosti i međunarodnoj suradnji.

- Jedna od naših razvojnih odrednica je multijezičnost. Mi smo prva škola u Hrvatskoj koja je uspostavila suradnju s Rusijom, preko 10 godina imamo suradnju sa Slovenijom, naši učenici koji uče njemački kao strani jezik mogu na našoj školi polagati međunarodne ispite za stjecanje Njemačke jezične diplome (DSD), ali i DELF – francuske jezične diplome. - istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Poticajno okruženje

Osim suradnje sa drugim zemljama, u školi se provode brojni međunarodni projekti. Trenutno su u tijeku dva Erasmus+ projekta, a zahvaljujući brojnim projektima mobilnosti i sportskim natjecanjima učenici i profesori boravili su u čak 25 država svijeta. Druga gimnazija Varaždin dobitnica je i Nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, priznata je škola u regiji koja ostvaruje brojne rezultate, projekte i školska partnerstva sa zemljama iz našeg okruženja.

IMG_6647.jpg

- Prva smo škola u Varaždinskoj županiji koja je 2010. godine napravila međunarodni projekt zajedno s Rumunjskom i Albanijom preko Akademije srednjoeuropskih škola sa sjedištem u Beču – istaknula je Grđan.
Misija škole je kvalitetno učenje i poučavanje kao temelj pedagoškog rada, uz osiguranje poticajnog i pozitivnog okruženja za sve učenike i djelatnike škole.

- Radimo na razvoju i podršci kreativnih, inovativnih i poticajnih pristupa i sadržaja u učenju i poučavanju, s posebnim praćenjem darovitih učenika. Uvodimo i primjenjujemo nove obrazovne tehnologije i digitalne alate u učenju. Razvili smo tri nova predmetna kurikuluma i tako dali doprinos nacionalnom obrazovnom sustavu, a u planu je razvoj novih predmeta vezanih uz interkulturalizam, slobodno vrijeme, komunikologiju i sport. Poznati smo po organizaciji obrazovnih međunarodnih događaja, poput Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije. Stručno usavršavanje nastavnika, stručnih suradnika i ostalih djelatnika dio je naše misije u osiguranju kvalitete rada i unapređenju nastavnih i organizacijskih procesa. Svih ovih godina podrška smo roditeljima tijekom školovanja njihove djece, ali i suočavanja s mnogim izazovima roditeljstva te ih uključujemo u školske projekte i partnerstva. Stvorili smo identitet i brend škole zajedničkim radom, rezultatima, jasnim razvojnim ciljevima kojima idemo ka viziji škole kao škole budućnosti koja će biti po mjeri svakog učenika uz kreativni razvoj škole - istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

31958346_2060745710807764_3829188134382338048_n-1.jpg

Inovacije i kreativnost 

Druga gimnazija Varaždin pozicionirala se kao vodeća škola po inovacijama i kreativnosti u obrazovanju. Bila je aktivno uključena u kurikularnu reformu i eksperimentalni program „Škola za život“, ali i u pilot projekt Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola te su među prvima uveli e-dnevnik u 100%-tnom korištenju. Organizacijska struktura škole jedna je od odlika kojom su primjer dobre prakse mnogim školama diljem Hrvatske. Druga gimnazija Varaždin pozicionirala se kao vodeća škola po inovacijama i kreativnosti u obrazovanju. Bila je aktivno uključena u kurikularnu reformu i eksperimentalni program „Škola za život“, ali i u pilot projekt Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola te su među prvima uveli e-dnevnik u 100%-tnom korištenju. Organizacijska struktura škole jedna je od odlika kojom su primjer dobre prakse mnogim školama diljem Hrvatske.

Energetski učinkovita zgrada

Prošle godine završila je energetska obnova Druge gimnazije Varaždin zahvaljujući kojoj su osigurani znatno kvalitetniji uvjeti rada za učenike i djelatnike, a zgrada ostvaruje i značajne uštede na energentima. Vrijednost radova je nešto manja od 10 milijuna kuna, pri čemu su osigurana bespovratna sredstva iz EU u iznosu od 4,5 milijuna kuna, 2,1 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za sufinanciranje, dok je Varaždinska županija osigurala 3,6 milijuna kuna. Zahvaljujući energetskoj obnovi zgrada Druge gimnazije Varaždin je odlično izolirana te klimatizirana.

kola_nocna.jpg

USPJESI ŠKOLE

- 6 ERASMUS + PROJEKATA (4 završena i 2 u tijeku) - prvi Erasmus+ projekt dobiven je u srpnju 2014.

- ISF SVJETSKA ŠKOLSKA SPORTSKA NATJECANJA: ukupno sedam realiziranih natjecanja i osvojenih pet medalja (2 srebra i 3 bronce od 2016.)

- ŠKOLA AMBASADOR EUROPSKOG PARLAMENTA

- EKO ŠKOLA

- SHE ŠKOLA – škola koja promiče zdravlje

- SLUŽBENA NJEMAČKA DSD ŠKOLA

- ŠKOLA ČLANICA ACADEMY OF EUROPEAN SCHOOLS

IMG_6646.jpg