MEĐIMURSKI DRAGULJ Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu

VV | 9.2.2021. u 09:08h | Objavljeno u Sponzorirano

Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, gdje živi riba koja prdi i zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste samo je dio zanimljivosti koje se mogu doznati u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u malom međimurskom naselju Križovcu.

Centar za posjetitelje otvoren je prošle godine, a nalazi se na samom ulazu u području Regionalnog parka Mura-Drava te je sjedište Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode. Kroz prirodoslovni muzej, koji je uređen u sklopu Centra, posjetitelji mogu otkriti sve posebnosti prirodnih vrijednosti između Mure i Drave te ih priprema na doživljalje koji ih očekuju prilikom boravka u zaštićenim područjima. Ovaj muzeološki dragulj prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom očuvanja međimurske prirode. U prizemlju Centra nalaze se dvije moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara “Moj hrast Adam” te dječje igralište “Rječica”. Stručni djelatnici Međimurske prirode provode tematske radionice za predškolske i školske skupine u samom Centru, ali i na terenu u Križovcu i Žabniku, a posjetitelji dobivaju uvid u zanimljivosti međimurskog zaštićenog područja kroz prizmu zašite prirode. Ove je godine Centar prvi put sudjelovao u popularnoj manifestaciji Noć muzeja.

Centar je osvojio nagradu za Najbolji dizajn interijera na Design Week-u Zagreb 2020. godine. Smješten je na Trgu međimurske prirode 1, jedinom i prvom hrvatskog trgu koji je posvećen prirodi.

med dvemi vodami 2 900x505