TZ MURSKO SREDIŠĆE Teška industrija samo u interpretaciji, a veličanstvena priroda u stvarnosti

Varaždinske vijesti | 8.5.2022. u 08:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Osim što se teška industrija pretvara u turistički proizvod, turizam se gradi i na ponudi predivnog krajobraza uz rijeku Muru

Grad Mursko Središće i okolna mjesta svoj razvoj i rast u 20. stoljeću duguju ponajprije teškoj industriji – rudarenju mrkog ugljena, a još prije toga i crpljenju crnog zlata – nafte. Iako su ti zanati već za nekoliko generacija prošlost, mjestu su ostavili trajni identitet, a u posljednje vrijeme upravo se na njima gradi novi turistički proizvod. Ili bolje rečeno, dograđuje, jer razvija se i postoji više od desetak godina.

Preko prekograničnog projekta Energy tour Mursko Središće je u potpunosti uredilo Spomen park naftaštva u Peklenici, a u atraktivni interpretacijski centar pretvorilo Spomen dom rudarstva – Cimper u Murskom Središću. Te dvije lokacije objedinjuju priču o rudarenju ugljena i nafte, razvoju Murskog Središća i okolnih naselja. Bogatom multimedijalnom opremom, vizualnim i audio efektima posjetitelju je približen život središćanskih rudara, sve koristi, ali i teške posljedice posla koji s pravom nosim epitet jednog od najtežih.

Kako bi dobili uvid u svakodnevni život središćanskih rudara, uređuje se rudarska etno kuća, čija se prijava opremanja planira na jedan od natječaja koji dolaze u bližoj budućnosti. Pokraj same etno kuće nalazi se dječje igralište izgrađeno u rudarskom stilu – s vlakićem, tunelima i oknima. Postoji još planova za interpretaciju industrijske baštine, kao i za interpretaciju poslova koji su se obavljali prije rudarstva, za što su idealna lokacija dva novovjekovna majura, u Štrukovcu i Hlapičini.

Osim što se teška industrija pretvara u turistički proizvod, turizam se gradi i na ponudi predivnog krajobraza uz rijeku Muru. Biser Murskog Središća, Šetnica svete Barbare svake godine plijeni novim sadržajima i produžena je do Svetog Martina na Muri. Izletište Fusek postaje stalno mjesto okupljanja, a izletnicima i posjetiteljima nudi još jedan jedinstveni doživljaj stoljetnog murskog zanata – skelarenja.

Skela na Fuseku svakodnevno besplatno prevozi turiste, posjetitelje, ili u konačnici – lovce i ribolovce na drugu obalu Mure. Ako nekoga zanima nešto više o divnom krajobrazu, tu je Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, gdje možete saznati sve o ovom prirodnom biseru. Šetnica je i dom sportaša i rekreativaca.

Mursko Središću polako, ali sigurno dovršava i zaokružuje svoju turističku ponudu, gradi svoj kulturni identitet i donosi pregršt zabavnih događaja, za svoje građane, žitelje Međimurja i okolnih krajeva i zemalja.

Manifestacije i kulturna ponuda

Mursko Središće ponosi se i svojim manifestacijama i kulturnom ponudom. Ljeto uz Muru okuplja brojne ljude iz Međimurja, ali i okolnih zemalja, Slovenije, Mađarske i Austrije te nudi najveće hrvatske estradne zvijezde. Tradicionalne manifestacije poput Martinja, Fašnika i Adventa okupljaju sve veći broj ljudi, a Nova se godina po novome dočekuje u podne, što se pokazalo kao pun pogodak. Grad se ponosi i novo uređenim i bogato opremljenim centrom za kulturu, koji postaje dom državne kazališne smotre, dječjeg kazališnog festivala, glazbenog i folklornog okupljanja i brojnih pojedinačnih priredaba.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci