TZ MURSKO SREDIŠĆE Teška industrija samo u interpretaciji, a veličanstvena priroda u stvarnosti

Varaždinske vijesti | 8.5.2022. u 08:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Osim što se teška industrija pretvara u turistički proizvod, turizam se gradi i na ponudi predivnog krajobraza uz rijeku Muru

Grad Mursko Središće i okolna mjesta svoj razvoj i rast u 20. stoljeću duguju ponajprije teškoj industriji – rudarenju mrkog ugljena, a još prije toga i crpljenju crnog zlata – nafte. Iako su ti zanati već za nekoliko generacija prošlost, mjestu su ostavili trajni identitet, a u posljednje vrijeme upravo se na njima gradi novi turistički proizvod. Ili bolje rečeno, dograđuje, jer razvija se i postoji više od desetak godina.

Preko prekograničnog projekta Energy tour Mursko Središće je u potpunosti uredilo Spomen park naftaštva u Peklenici, a u atraktivni interpretacijski centar pretvorilo Spomen dom rudarstva – Cimper u Murskom Središću. Te dvije lokacije objedinjuju priču o rudarenju ugljena i nafte, razvoju Murskog Središća i okolnih naselja. Bogatom multimedijalnom opremom, vizualnim i audio efektima posjetitelju je približen život središćanskih rudara, sve koristi, ali i teške posljedice posla koji s pravom nosim epitet jednog od najtežih.

Kako bi dobili uvid u svakodnevni život središćanskih rudara, uređuje se rudarska etno kuća, čija se prijava opremanja planira na jedan od natječaja koji dolaze u bližoj budućnosti. Pokraj same etno kuće nalazi se dječje igralište izgrađeno u rudarskom stilu – s vlakićem, tunelima i oknima. Postoji još planova za interpretaciju industrijske baštine, kao i za interpretaciju poslova koji su se obavljali prije rudarstva, za što su idealna lokacija dva novovjekovna majura, u Štrukovcu i Hlapičini.

Osim što se teška industrija pretvara u turistički proizvod, turizam se gradi i na ponudi predivnog krajobraza uz rijeku Muru. Biser Murskog Središća, Šetnica svete Barbare svake godine plijeni novim sadržajima i produžena je do Svetog Martina na Muri. Izletište Fusek postaje stalno mjesto okupljanja, a izletnicima i posjetiteljima nudi još jedan jedinstveni doživljaj stoljetnog murskog zanata – skelarenja.

Skela na Fuseku svakodnevno besplatno prevozi turiste, posjetitelje, ili u konačnici – lovce i ribolovce na drugu obalu Mure. Ako nekoga zanima nešto više o divnom krajobrazu, tu je Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, gdje možete saznati sve o ovom prirodnom biseru. Šetnica je i dom sportaša i rekreativaca.

Mursko Središću polako, ali sigurno dovršava i zaokružuje svoju turističku ponudu, gradi svoj kulturni identitet i donosi pregršt zabavnih događaja, za svoje građane, žitelje Međimurja i okolnih krajeva i zemalja.

Manifestacije i kulturna ponuda

Mursko Središće ponosi se i svojim manifestacijama i kulturnom ponudom. Ljeto uz Muru okuplja brojne ljude iz Međimurja, ali i okolnih zemalja, Slovenije, Mađarske i Austrije te nudi najveće hrvatske estradne zvijezde. Tradicionalne manifestacije poput Martinja, Fašnika i Adventa okupljaju sve veći broj ljudi, a Nova se godina po novome dočekuje u podne, što se pokazalo kao pun pogodak. Grad se ponosi i novo uređenim i bogato opremljenim centrom za kulturu, koji postaje dom državne kazališne smotre, dječjeg kazališnog festivala, glazbenog i folklornog okupljanja i brojnih pojedinačnih priredaba.

Galerija slika