Prva igračica svijeta, Świątek, doslovno potonula

VV | 25.9.2024. u 09:39h | Objavljeno u Sponzorirano

U noći s četvrtka na petak igrali su se ženski četvrtfinalni susreti Grand Slama US Opena. Snage su odmjerile Iga Świątek i Jessica Pegula. Pobjednicu ove borbe čeka Čehinja Karolina Muchova. Svi su očekivali pobjedu Świątek, trenutno prve igračice svijeta.

No, na iznenađenje mnogih, Iga Świątek ispala je u četvrtfinalu US Opena nakon poraza 6:2, 6:4 od Jessice Pegula. Amerikanka je ostvarila najveći uspjeh u karijeri, čemu je nažalost pridonio i slabiji učinak vodeće na WTA ljestvici. Svijet direktno piše o Poljakinji koja je "pometena s terena".

U četvrtfinalu US Opena odigran je deseti ogled između Ige Świątek i Jessice Pegula u glavnim ulogama. Prije ovog meča omjer pobjeda i poraza Poljakinje i Amerikanke je 6-3 u korist Poljakinje. U njihovom pretposljednjem meču odigranom u studenom u sklopu WTA Finals 2023, poljska je tenisačica izgubila samo jedan gem. Tako da je u ovaj meč ušla kao favorit. Isto su naslućivale i brojne kladionice. Ako znate kako se kladiti na tenis, mogli ste se kladiti čak i na hendikep te tako iskoristiti veće koeficijente. Međutim, scenarij je bio nešto drugačiji.

Świątek je doslovno pometena s terena. Napravila je veliki broj neprisiljenih pogrešaka, čak 41, tako da je Amerikanka zasluženo pobijedila s 6:2 i 6:4. Poljakinja je, na razočarenje mnogih, završila sudjelovanje na US Openu u 1/4 finalu.

Loš početak meča sigurno je „pomutio” misli

Świątek je loše započela meč. Od samog početka servisi nisu bili na visokoj razini, a Pegula je učinkovito vraćala udarce. Iako je učinila je sve da zadrži konce u njezinim rukama, Poljakinja nije uspjela pronaći svoj ritam, stoga nije bilo prilike za preokret rezultata.

Amerikanka je čuvala svoju prednost i nije se namjeravala zaustaviti. Poljakinja nije pronašla načina da nadoknadi svoje gubitke. Naime, u prvom je setu upisala čak 19 neprisiljenih pogrešaka. U osmom gemu tenisačica iz Buffala je osvojila dvije set lopte i odmah odlučila o ishodu utakmicu. Prije početka drugog seta Świątek je prekinula igru odlaskom na toalet. Nakon što je igra nastavljena, ona je zadržala svoj servis, ali to se nije pokazalo kao prelomni trenutak.

Ova večer jednostavno nije pripadala prvoj tenisačici svijeta. Świątek se konstantno nalazila u problemima, a Pegula ih je dodatno začinjavala. Napravila je iskorak i povela 5-3. Amerikanka je ubrzo došla do 3 meč lopte. Poljakinja se borila „svjetski” i spasila prve dvije, no na trećoj je posustala. Time su završili snovi Ige Świątek o osvajanju ovogodišnjeg US Opena 2024. Jessica Pegula zaustavila je najbolju igračicu na svijetu. Amerikanka je iskoristila slabiji stav Poljakinje i zasluženo slavila 6:2, 6:4.

Bila je ovo jako loša igra Świątek. Ukupno je bila osvojila 49 od 114 poena i izborila samo jedan break. S druge strane, Pegula je iskoristila četiri od osam break lopti. Zabilježila je i 12 udaraca za pobjedu i samo neprisiljene 22 pogreške. Igrala je solidno, što je bilo dovoljno da porazi trenutno najbolju na svijetu. Ovime je Pegula postigla ujedno najbolji pojedinačni rezultat na Grand Slam turniru u njezinoj karijeri. Za finale će se boriti u petak, u ranim noćnim satima, i to protiv Čehinje Karoline Muchove. Ostaje nam vidjeti hoće li imati snage za još nekoliko vrhunskih gemova.