Sjedne do nogu Gospodinovih ... I slušaše ga! (Lk 10, 38-42)

| 15.7.2019. u 22:52h | Objavljeno u Promišljanje

Knjiga Postanka nam prikazuje Abrahama ne samo kao uzornog vjernika koji je na Božju zapovijed krenuo u nepoznatu zemlju da sačuva svoju vjeru u jedinoga Boga. Danas smo čitali da je i uzoran domaćin i suprug. Jedna od vrlina Istočnjaka je gostoljubivost. Primjer Abrahama i Sare govori nam da ne možemo biti dobri vjernici ako nismo istinski dobri ljudi. Pobožnost ne smije biti izlika za nedolično vladanje prema ljudima, makar oni bili i sasvim nepoznati.

Pavao današnji tekst iz poslanice Kološanima piše u zatvoru iz kojega ne može propovijedati, ali zato može svoje zatvoreničke patnje pridruživati Kristovima i prikazivati ih za Crkvu koja je tijelo Kristovo. On te patnje posebno prikazuje za Crkvu sastavljenu od vjernika poganskog porijekla jer je upravo toj Crkvi postao poslužitelj Božje riječi. Zadaća mu je među poganskim narodima propovijedati Otajstvo spasenja u Kristu jer to im je Otajstvo do tada bilo skriveno.

Uskrsli je prisutan u svim zajednicama vjernika po svijetu. Njegova je prisutnost sada skrivena tjelesnim očima, ali je stvarna. Pavao navješćuje Krista svakom čovjeku u želji da ljudi postignu savršenstvo u Kristu, da im omogućuju sličnost s Bogom kakvu je svojim životom, smrću i uskrsnućem ostvario Krist Gospodin.

Bolesni, zatvoreni, spriječeni iz raznih razloga mogu koristiti Crkvi ako svoje patnje pridružuju Kristovima i prikazuju ih za Crkvu i sve ljude. To nije pobožno pretjerivanje i oholost nego čvrsta istina vjere.

Luka nam u današnjem evanđelju opisuje Isusa kako prihvaća poštovanje i gostoprimstvo kuće u kojoj je Marta domaćica. Tako pokazuje poštovanje prema ženama te ih uvrštava u širi krug svojih učenica te svjedoči da nije izbirljivi gost i da ne dijeli predrasude svojih sunarodnjaka protiv žena. Marija je sjedila do Isusovih nogu i slušala ga.

Takav učenički stav podrazumijeva osobno pristajanje uz učitelja i dioništvo u krugu Učiteljevih prijatelja. Ova zgoda je poučna za sve nas u Crkvi, jer svi trebamo slušati prisutnog Gospodina u ovom našem poslijeuskrsnom vremenu. Marija je izabrala najbolji dio te nam želi reći da uz gostoprimstvo ne smijemo zaboraviti na slušanje prisutnog Gospodina. Uz karitativno djelovanje veću vrijednost ima razmatranje riječi Božje.

U današnjoj misi ova zgoda ističe Isusa kao gosta koji prima i daje. Prima domaćinsku brigu Marte, a obje sestre obogaćuje svojom prisutnošću i riječju Božjom. Isus gost uči nas danas da budemo radosni gosti i da u susretljivosti primamo goste. On je danas svima nama domaćin na gozbi svoje riječi, kruha (tijela) i vina (krvi). Budimo postojani gosti na Isusovoj gozbi kako bismo iz stare grešnosti prešli u novi život!