Obratite se i vjerujte evanđelju! (Mk 1, 12 - 15)

| 13.2.2018. u 10:21h | Objavljeno u Promišljanje
Ljekarne VŽŽ

Na početku smo korizme koja simbolizira naš životni put. Ljudski život je vrlo velika tajna za svakog čovjeka. Čovjekom se treba postati, s godinama odgoja treba izrasti u odgovornu osobu i kao takav može biti potpun i sretan. Biblijski nam tekstovi svjedoče kako je Bog oduvijek želio sklapati savez prijateljstva i vjernosti s ljudima, počevši od Adama i Eve, Noe, Abrahama, Mojsija do Isusa Krista – do naših dana.

I nama pruža ruku i poziva nas na zajedništvo. Na put prihvaćanja Kristovog uskrsnuća krenuli smo po sakramentu krštenja. Isusovih 40 dana u pustinji možemo preslikati na 40 dana korizme i razmišljajući nad biblijskim izvještajima organizirati svoj molitveni život tijekom korizme.

Prije svega to je povlašteno vrijeme u kojem se trebamo više posvetiti Bogu. Dolazit će razne napasti i problemi koji će nas udaljavati od Boga. No, važno je na kraju ostati sabran, dosljedan i svjestan Božje prisutnosti. Na Pepelnicu ili Čistu srijedu u Katoličkoj crkvi započinje korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs.

Post, koji Crkva propisuje na Pepelnicu i Veliki petak, obvezuje katolike od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika) da se taj dan smiju samo jednom do sita najesti, a nisu isključeni i drugi oblici odricanja. Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje hrane od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina.

Crkva u korizmenom vremenu svojim vjer - nicima preporučuje intenzivniju “molitvu, post i dobra djela”. Liturgijska čitanja ove nedjelje izvještajem o općem potopu i Isusovim kušnjama svjedoče nam kako je Stari zavjet nadopunjen Novim zavjetom, kako Božji savez s Noom svoj konačni smisao dobiva u sakramentu krštenja.

Voda je znak novog svijeta, novog života i početka. Sâm se Isus povukao u pustinju, u osamu, da proživi kušnju gladi, časti i čuda. Tako će lakše razumjeti ljude s problemima. Crkva ističe kako korizmeni post ne znači samo odricanje od ukusnih mesnih i začinjenih jela, nego ponajprije prekid sa svakodnevnim lošim navikama.

Post je ponajmanje sredstvo kozmetičkog karaktera i u njegovu bitnu sastojnicu ubraja se duhovni značaj pokorničkih djela. Korizma je vrijeme velikih obećanja i nada. Tada bi trebalo napraviti zaokret u životu. Ponajprije se odreći grijeha, priznati ih i oprostiti onima koji su nas povrijedili.

Zaključujemo kako bi vrijedno bilo povući se u osamu i provjeriti se koliko smo jaki i spremni ostati čovjekom u svim životnim kušnjama. Tako postajemo jači u nošenju tereta života te po križu dolazimo do uskrsnuća.