Hajdete i vi u osamu! (Mk 6, 30 - 34)

Napisao/la: -

Jasna je i vrlo jaka poruka biblijskih čitanja ove nedjelje – prorokom, apostolom se postaje odazivom na Božji poziv i nastavkom Isusovog poslanja propovijedanjem Radosne vijesti i Božjeg milosrđa. Isus je tražio od apostola akciju, zauzetost za svakog čovjeka u naviještanju spasenja, ali isto tako je svjestan da takav rad iscrpljuje čovjeka pa apostolima savjetuje kvalitetan odmor u miru i osami.

Apostoli su se nakon višednevnog propovijedanja vratili k Učitelju željni s njim podijeliti svoje dojmove i uspjehe. Susret s Njim zapravo ih odmara, hrabri i čuva od moguće oholosti i umišljenosti nakon uspješnog misionarenja. Kao što je Isus snagu za naviještanje crpio u osobnoj molitvi i susretu s Ocem tako i apostole poziva na zajedništvo u miru i zahvaljivanju te im želi omogućiti vrijeme zasluženog odmora, vremena koje će posvetiti sebi. Ima razumijevanja i suosjeća s apostolima jer zna koliko iscrpljuju susreti s ljudima. Ujedno ih poziva da ga i u odmoru nasljeduju moleći u osami, „družeći se“ s Ocem nebeskim.

Isus tako odmoru u čovjekovom životu vraća izvorni smisao kako je od Boga bio zamišljen kod stvaranja svijeta. Čovjek se istinski odmara u susretu s Bogom, u njemu pronalazi svoj mir. Stoga odmor nije naš bijeg od svakidašnjih obaveza nego sastavni dio našeg djelovanja, potreba našeg života. Vjernik se istinski u miru i sabranosti odmara promišljanjem o Božjoj riječi.

Pozvani smo u današnjem modernom društvu, koje je zakonima čovjeku obezvrijedilo nedjeljni odmor i počinak od svakodnevnih dužnosti, biti svjedocima istinskog boravka na osami u Božjoj blizini. Biblija dan odmora posvećuje, naziva ga danom počinka u Bogu i s Bogom, a naši zakonodavci zbog sebičnosti i pohlepe pojedinaca ili manje skupine vlasnika raznih trgovačkih lanaca izokreću i značenje rada i odmora.

Nalazimo se u nekom začaranom krugu poremećenih odnosa među ljudima, poljuljanih i čak ugroženih vrednota. Isus bi nam rekao da smo kao ovce bez pastira. Dok materijalne potrebe koliko toliko možemo nekako zadovoljiti, gubimo kontrolu nad sobom, smislom za život i istinu o sebi. Zaokupljeni svojim stalnim brigama i traženjima nebitnoga kao da smo se izgubili na pašnjaku. Ne shvaćamo da je Bog onaj koji nam daje smisao i vrijednost života.

Ove nedjelje pozvani smo da se kao vjernici zalažemo za kvalitetan odmor nedjeljom, za nesmetano počivanje svih članova obitelji u Bogu Stvoritelju slavljenjem euharistije, čitanjem Božje riječi te posjećivanjem prijatelja i rodbine. Zalažimo se za svetost odmora barem u onoj mjeri u kojoj to činimo za rad.

Svjedoci smo povijesnih uspjeha naših nogometaša na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kao i oni, sklopimo ruke i recimo Bogu hvala na talentima danim tim mladićima koji su u našem narodu probudili nacionalni ponos i svijet ponovno upozorili da smo neizbrisivo urezani u kartu svijeta. Vatreni su opet zbližili ljude, probudili su veselje u dušama svih nas. Stoga, zajedno s izbornikom Dalićem, zadržimo krunicu u svojim džepovima te izmolimo koju Zdravo Mariju...

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.