Crtam li trag dobrote svojim životom?

| 26.9.2017. u 13:55h | Objavljeno u Promišljanje

Biblijska nam čitanja ove nedjelje daju na promišljanje i preispitivanje jesmo li među onima koji su skloni ubrajati se među „uvijek dobre i pobožne“, a svoje bližnje volimo otpisivati i svrstati ih među „uvijek zle i pokvarene“.

Prorok Ezekiel poučava nas da Bog svakome daje mogućnost obraćenja, svako ga poziva na vršenje prava i pravice Božje. Bitno je shvatiti nužnost odvraćanja od svoje bezbožnosti i bezobzirnosti te ustrajati u vršenju volje Očeve.

Isus nas poziva na međusobno uvažavanje i brigu za druge, na nesebičnost i požrtvovnost jer tako kao kršćani postajemo ljudi koji paze da se drugi kraj nas dobro osjećaju, da vole biti s nama. Evanđelist Matej u evanđeoskom odlomku poziva nas na rad. Bog jednako iz ljubavi poziva svakoga i očekuje naš odaziv, naša djela, a ne samo riječi obećanja.

Krist je govorio o vjernicima koji su i riječima i stavom bili opredijeljeni za dobro, za ljubav i plemenitost, ali to nisu pretvorili u konkretna djela. Židovski starješine i farizeji u svojoj oholosti i umišljenosti nisu prihvatili Božju poruku spasenja objavljenu po Kristu, dok su je grešnici u svojoj jednostavnosti i poniznosti shvatili i prihvatili te su promijenili svoj dotadašnji način života.

Isusu je draži grešnik koji je svjestan svojih nedostataka, ali je spreman mijenjati se na bolje, nego umišljeni pravednici koji sebe smatraju bezgrešnima.

S psalmistom nam je zavapiti neka nas Bog nauči hodati njegovim stazama. Poziva nas da stojimo iza svojih riječi i obećanja te ih djelima ostvarujemo i svjedočimo. Kad bismo željeli naći idealan put morali bismo imati riječi i spremnost prvog sina, a djela drugog sina iz današnjeg evanđelja.

Ako se pitamo gdje je Božji vinograd u kojem trebamo raditi odgovor je jednostavan – to je djelić našeg svijeta, sredine u kojoj živimo, to je svaka konkretna naša dužnost i obveza koje se stavljaju pred nas, bilo u obitelji bilo na radnom mjestu. Poboljšavajući sebe, poboljšavamo i vinograd/svijet u koji smo poslani da ga obogaćujemo svojim radom.

Varaždinska biskupija već 20 godina djeluje na ovim našim prostorima ostavljajući tragove dobrote i ljubavi među ljudima. Molimo Gospodara vinograda da svi zajedno ustrajemo na putu širenja Evanđelja!