Županijske organizacije HSS-a protiv pogubnog ponašanja i politike Kreše Beljaka

vv / hss varaždinske županije | 25.7.2020. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno

Četrnaest županijskih organizacija HSS-a, zajedno sa HSS-om Varaždinske županije, oštro se protivi održavanju Skupštine stranke sazvane za 30. srpanj budući je njeno sazivanje od strane predsjednika Kreše Beljaka suprotno Statutu.

Osim toga, predsjednik Hrvatske seljače stranke  Beljak ponovno je pokušao izigrati članove HSS-a, sazvavši u četvrtak elektronsku sjednicu Glavnog odbora "iz zasjede", kao pripremu za vanstatutarnu Skupštinu. Naime, ona je formalno bila sazvana u trajanju od 8 do 16 sati, no prvi je mail stigao u 11:25 sati. Nakon održane sjednice, objavljeno je kako su sve točke glavnog reda usvojene većinom glasova, a potvrđene su i kandidature za novo vodstvo stranke koje će birati na Glavnoj izbornoj skupštini 30. srpnja.

No članovi Glavnog odbora uhvatili su Beljaka u prevari i sačuvali dokaze odnosno mailove da su glasovali, i to u većini, protiv njegovog prijedloga. U konačnici je neuspješno pokušao izmanipulirati rezultate falsificiranjem zapisnika i lažnim objavama na društvenim mrežama. Krešo Beljak pokušao je prevariti 14 županijskih organizacija HSS-a koje su protiv nestatutarnog sazivanja sjednice. Srećom, to mu nije uspjelo, a nama je takvih laži dosta – ističu predstavnici 14 županijskih organizacija.

-  Manipulira sa brojem članova Predsjedništva, Glavnog odbora, delegata za Skupštinu, nema uvida u popis članova tih tijela, ukida se Statutarno povjerenstvo kojeg je izabrala Skupština, raspušten je Nadzorni odbor, a komunikacija sa središnjicom stranke je izostala – rekao je predsjednik Županijske organizacije HSS-a Varaždinske županije Darko Marković.   

Glavni odbor će dokaze uputiti Ministarstvu uprave, a protiv Beljaka i suučesnika u ovom nedjelu i sramoti podnijeti kaznene prijave. Dakle, na elektronskoj sjednici Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke, koja je završila u 16 sati, većina članova Glavnog odbora se izjasnila protiv održavanja Izborne skupštine HSS-a koja je najavljena za 30. srpnja 2020. godine.

S obzirom da Statut HSS-a jasno propisuje ulogu Glavnog odbora u izbornim unutarstranačkim procesima, ovom odlukom najavljivana Izborna skupština se poništava i slijedi pokretanje novog izbornog procesa. Ovo je dokaz da aktualni predsjednik stranke Krešo Beljak, unatoč raznim falsifikatima i izigravanjima Statuta HSS-a, više ne uživa povjerenje članstva, a isto tako nema većinu ni u Predsjedništvu niti u Glavnom odboru stranke.

Četrnaest županijskih organizacija HSS-a očekuje da će u najkraćem mogućem roku biti sazvane sjednice stranačkih tijela, kako bi se mogle donijeti odluke o pokretanju redovnog unutarstranačkog izbornog procesa, odnosno Izborna skupština onako kako to propisuje Statut Hrvatske seljačke stranke.

- U ovom politički zahtjevnom trenutku za HSS, ključno je da novo stranačko vodstvo bude birano u demokratskom ozračju u kojem će svi članovi imati jednaku šansu birati i biti birani, a što predstavlja minimum političkog legitimiteta svake stranke i osnovni preduvjet da se HSS digne iz pepela u kojem smo se našli pogubnim ponašanjem i politikom Kreše Beljaka – poručio je Marković.