Željko Bunić: Habuš je loš vidovnjak, vrijeme je da shvati da nije svemoćan Foto: VV arhiva

Željko Bunić: Habuš je loš vidovnjak, vrijeme je da shvati da nije svemoćan

V.M./Varaždinske vijesti | 6.1.2017. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno

"Poslije mene potpop" reakcija je gradskog vijećnika Željka Bunića na jučerašnju konferenciju za novinare varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša. 

Habuš je u Gradskoj vijećnici u društvu pročelnika i ravnatelja gradskih ustanova pobrojio sve projekte koji se neće ostvariti zbog nedonošenja proračuna za 2017. godinu i privremenog financiranja. 

Prioćenje Željka Bunića prenosimo u cijelosti:

"Poslije mene potop." To, je otprilike sažetak konferencije za tisak Gradonačelnika Habuša na kojoj, između ostalog, isti navodi upitnim održavanje adventskih svečanosti u Varaždinu u prosincu 2017! Najavljuje li Gradonačelnik da će njegovim odlaskom doći do katastrofe neslućenih razmjera pa nećemo dočekati kraj 2017. godine?

Na sreću Gradonačelnik je jednako loš vidovnjak kao što je sam priznao da je loš financijaš i ne razumije javne financije (njegova izjava iz listopada 2014. godine) pa se tako nešto neće dogoditi.

Većina navedenih programa će se ili dogoditi kada su bile zamišljene (npr. sufinanciranje kupnje školskih udžbenika čija se nabavka dešava u kolovozu), ili će biti prolongirani. Naravno, ako to financije Grada svojim prihodima i primicima će
to moći izdržati, i ako se Proračun u 2017. godini bude napunio u većem iznosu od cca. 228 milijuna kuna koliko će biti ostvareno 2016. godine, a što je 100 milijuna manje nego što je bilo planirano u inicijalnom Proračunu Gradonačelnika, te 35 milijuna manje nakon svih intervencija SDP-a.

U silnoj želji da ocrni vijećnike, Gradonačelenik navodi 107 milijuna projekata koji neće biti ostvareni, no previđajući da je u 107 milijuna rashoda i izdataka uvrstio i primjerice 4,2 milijuna kuna koji je trebao dobiti prodajom zemljišta
prema C.I.O.S. MBO, a što je ustvari prihod proračuna.

Isto tako navodi i da zbog vijećnika neće biti ostvarena kupovina robne kuće VARTEKS u iznosu od 11.3 milijuna te nabavke vatrogasnih vozila u iznosu od 15.2 milijuna kuna, a od kojih je nakon pritiska SDP-a i sam odustao u jednom od
svoja tri kontroverzna amandmana na vlastiti Proračun.

Lijepo je imati ambiciju i misliti o sebi sve najbolje kao što je o sebi mislio i Luj XV kojem se pripisuje izreka s početka tekst no drugo je realnost. I zato našem Gradonačelniku ne bi bilo loše da na kraju svojeg Gradonačelničkog puta shvati da niti je svemoćan, niti će za njegovim odlaskom mnogi žaliti. Ne zato jer je loš čovjek, već naprosto zato što svoj posao nije dobro odradio.

S poštovanjem,
dr.sc. Željko Bunić