Zastupnik Josip Križanić o potporama: Apeliram i na Vladu na maksimalno izdvajanje

V.V. | 27.4.2018. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru, u raspravi o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2016., saborski zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov dr.sc. Josip Križanić, u četvrtak se osvrnuo na potpore u sektoru poljoprivrede i ribarstva te mjere ruralnog razvoja.

U Republici Hrvatskoj je u 2016. godini dodijeljeno ukupno 11.418,9 milijuna kuna potpora, što je povećanje za 1.542,3 milijuna kuna odnosno 15,6 posto u odnosu na 2015. godinu. Potpore u sektoru poljoprivrede i ribarstva dodijeljene su u 2016. godini u iznosu od 4.947,8 milijuna kuna, što je povećanje za 69,4 milijuna kuna odnosno 1,4 posto u odnosu na 2015. godinu.

Križanić je podsjetio da je Hrvatska potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom o zajedničkoj poljoprivrednoj politici te da javnosti treba pojasniti što su potpore u poljoprivredi jer se stvara kriva slika da poljoprivrednici samo dobivaju poticaje.

- Ništa ne dobivaju već im to pripada sukladno navedenim sporazumima s Europskom unijom za proizvedene poljoprivredne proizvode da bi bili konkurentniji i čim jeftiniji potrošaču, ali i konkurentni u Uniji i na svjetskom tržištu. Poticaji su ukalkulirani u cijenu proizvoda. Europski poljoprivrednici dobivaju pune poticaje duži niz godina i isplata pune omotnice za opstanak naše poljoprivredne proizvodnje je od presudne važnosti - naglasio je Križanić te dodao da je važno pojednostaviti i prilagoditi zakone i podzakonske akte kako bi se našim poljoprivrednim proizvođačima osiguralo maksimalno povlačenje svih raspoloživih sredstava iz EU-a.

Naveo je primjer Pravilnika o osiguravanju usjeva i stoke, gdje svaki poljoprivrednik može po gospodarstvu povući 75.000 eura, odnosno preko 500.000 kuna bespovratno iz mjere ruralnog razvoja EU-a. Ustvrdio je da je to sada posloženo dok je prošle godine ostalo puno nepovučenih sredstava jer je pravilnik bio loš.

Spomenuo je i da se pripremaju propisi i za mjeru Dobrobiti životinja, tzv. nadstandarda u uzgoju, koje također treba prilagoditi našim poljoprivrednicima da ostvare maksimalne potpore.

- Poljoprivrednici nisu samo ti koju ubiru poticaje, nego su ti poticaji posljedica njihovog rada i nešto što im pripada. Osobno bih bio sretniji da ti poticaju mogu biti vezani uz jedinicu proizvoda, a ne jedinicu površine, pa bi njima poticali kvalitetu i količinu. Poljoprivrednik bi bio zainteresiran kolika će mu biti proizvodnja kad bi se ona stimulirala visinom poticaja, ali to je nemoguće jer je već ispregovarano - kazao je zastupnik Križanić te naglasio da je izuzetno dobro što se poticaju isplaćuju na vrijeme i poljoprivrednici mogu planirati svoju proizvodnju.

Križanić je dodao da, s druge strane, nije dobro što se točno ne vidi za koju poljoprivrednu proizvodnju je poljoprivrednik dobio poticaj pa apelira na ministra poljoprivrede da se to objavi zbog transparentnosti.

- Apeliram i na Vladu na maksimalno izdvajanje za potpore iz nacionalne omotnice. Bez toga nema konkurentne poljoprivredne proizvodnje.Poljoprivreda i prehrambena industrija su strateško, nacionalno pitanje i potreban je politički konsenzus kako bi trendovi krenuli u pozitivnom smjeru, a RH osigurala samodostatnost u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, te omogućila demografsku revitalizaciju ruralnog prostora te nacionalnu sigurnost kroz zdravstveno stanje, životnu vitalnost i radnu produktivnost nacije - zaključio je Križanić u saborskoj raspravi o državnim potporama.

Označeno u