Anonimna udruga poslala nam je fotografiju sa spornim materijalima

Zabrinuti anonimni građani prijavili Čehoka zbog kršenja autorskih prava

V.V. | 27.4.2017. u 08:26h | Objavljeno u Aktualno

Izborna kampanja i izborna promidžba već su počeli, a kandidat za varaždinskog gradonačelnika Ivan Čehok i njegov Glas su u tu svrhu kreirali spot koji koristi popularni lik iz animiranog filma La Linea.

Vezano za taj spot "grupa zabrinutih", ali anonimnih građana jučer je kreatorima La Linee poslala dopis u kojem ih upozorava kako se u cilju izborne promidžbe krše njihova autorska prava.

- Mi smo kao zabrinuti građani primijetili vjerojatnu nepravilnu uporabu crtića La Linea i njene varijacije u političkoj kampanji. Animirani film je plagiran i korišten kao na Facebook stranici kao i na tiskanim materijalima političke platforme Glas za Varaždin na čelu s Ivanom Čehokom, Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom - ističe se u dopisu koji je netko potpisan kao udruga građana Autorska prava uputio kreatorima La Linee, tvrtki Quipos.
 
Uz to, prijavitelji ističu kako je jedna od vodećih osoba političke platforme koja neovlašteno koristi animirani film osoba koja ima tri kaznena sudska postupka u tijeku te može baciti negativno svjetlo na lik crtane ikone.

O spornim su se materijalima oglasili i iz Glasa za Varaždin.

- Prije službenog starta predizborne kampanje htjeli smo na zanimljiv način, jednostavno kroz animaciju prikazati ključne smjernice našeg programa, pri čemu smo koristili jedan poznati animacijski stil uz izrađene autorske modifikacije crteža i autorsku glazbu. Nakon pozitivnih reakcija, razmišljali smo da nastavimo s objavama u medijima te smo napravili upit prema držateljima prava kako bi bilisigurni da je to što činimo u redu. S obzirom da je odgovor koji smo dobili na upit bio dvojben, a kako bi izbjegli bilo kakve nedoumice, preventivno smo odlučili da više ne koristimo taj stil animacije - poručili su iz Glasa.