"Vražica" Mirela Holy ugostila Radimira Čačića u Herzerici

N.L./VV | 12.4.2017. u 10:33h | Objavljeno u Aktualno

Bivša ministrica, a danas književnica Mirela Holy u utorak je u Herzerici u društvu političara Radimira Čačića i moderatora Gorana Batine pokazala kako na atraktivan i zabavan način promovirati knjigu te ujedno educirati čitatelje i posjetitelje da politika treba biti posao u javnom interesu.

Naime, njezina knjiga „Vražica nosi Pradu, bogovi konfekciju“ na zanimljiv način govori o drugim stranama politike, odnosno političara, ironična je i zafrkantska, pa je takva bila i promocija. Koncept promocije je takav da Mirela Holy uz moderatora ugosti nekog poznatog političara i poput „đavoljeg odvjetnika“, čija je zadaća dosadno i iznimno skeptično, a opet nevjerojatno cjepidlački propitivati političkog kandidata ili kandidatkinju.

Tako se Radimir čačić našao pod paljbom pitanja kao što su: „Što smatrate svojim najvećim političkim čudom?“, „Je li za uspješnu političku recepturu važno: a) lukavstvo, b) pokvarenost/beskrupuloznost/bezobzirnost, c) sreća, d) vraški puno stranačkog rada, e) vraški puno sposobnosti, f) nešto vremena?“ i slično.

Objašnjenje naslova knjige i koncepta promocije:

„Vražji ili Đavolji odvjetnik (jasno vam je zašto mi je daleko draži termin Vražji, pa ćemo se tog termina i držati, ja sam ipak autorica, uz to Vražica, a ne Đavolica i kao takva imam najveće pravo glasa) je imao pomalo ambivalentnu ulogu u procesima kanonizacije u Rimokatoličkoj Crkvi. Kako ambivalentnu? Pa tako što su tu ulogu u kanonizacijskom procesu osim vražjim odvjetnikom (advocatus diaboli) zvali i promicatelj vjere (promotor fidei)….

Taj advocatus diaboli ili promotor fidei (ovaj se termin daleko manje primio u kolektivnoj svijesti od đavoljeg odvjetnika, pitam se pitam zašto…) bio je zaposlenik Crkve, kanonik čiji je posao bilo svađanje i uporno, dosadno iznošenje argumenata protiv kanonizacije nekog kandidata ili kandidatkinje za kanonizaciju. Kanonizacija je, by the way, postupak ili procedura kojim se nekog crkvenog zaslužnika ili zaslužnicu proglašava svetim, ili svetom."

Detaljni izvještaj pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti.

Označeno u