Varaždinski HNS: Oštro osuđujemo pokušaj gušenja slobode govora Foto: Facebook

Varaždinski HNS: Oštro osuđujemo pokušaj gušenja slobode govora

Varaždinske vijesti | 18.12.2018. u 16:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski HNS-ovci poslali su priopćenje u kojem osuđuju pritiske na administratora Facebook grupe "Varaždinsko smeće".

Priopćenje koje potpisuje v.d. predsjednika Podružnice HNS Varaždin Enriko Parlaj prenosimo u cijelosti:

"HNS Varaždin oštro osuđuje svaki oblik političkog pritiska te podsjećamo da živimo u demokratskom društvu, gdje je sloboda izražavanja jedno od temeljnih ljudskih prava. Oštro osuđujemo pokušaje gušenja slobode govora naših sugrađana koji su okupljeni u grupi „Varaždinsko smeće“ na društvenoj mreži Facebook, a pritisak na administratora grupe je primjer kako naše društvo ne bi trebalo izgledati. Ustav RH u svom Članku 38. propisuje „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli“. Smatramo da je krajnje neprimjereno da tvrtka koja je monopolist i financira se od građana i iz proračuna, tim istim građanima prijeti radi kritika na račun svoje usluge.

Smatramo kako su sloboda medija, medijski pluralizam i sloboda izražavanja od ključne važnosti za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo te da su politički pritisci napadi na demokraciju. Pozivamo aktualnu gradsku vlast da rasvijetli sve okolnosti vezanih uz pritiske na administratora grupe Varaždinsko smeće."