Varaždinski HNS i Laburisti: Treba se baviti kvalitetom života građana, a tek onda "kozmetikom" Grada

| 22.5.2018. u 12:40h | Objavljeno u Aktualno

- HNS je u proteklih šest godina Gradom upravljao transparentno, racionalno, bez populizma, a iza nas je ostao red i višak u proračunu od 20 milijuna kuna te mnogo projekata za koje smo se nadali da će ih sadašnja gradska vlast provoditi - rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji na kojoj su predstavnici varaždinskog HNS-a i ogranak Hrvatskih laburista – Stranke rada potpisali sporazum o programskoj suradnji u narednom razdoblju.

Potaknuti nezadovoljstvom stranka HNS i Laburisti odlučili su se na suradnju kako bi zajedno ukazali na propuste u vođenju i aktivno ponudili rješenja za koje trenutno u Gradu nema ideja.

- Dali smo priliku sadašnjoj vlasti od gotovo godinu dana - naglasio je predsjednik podružnice HNS-a Mario Sambolec, dodajući da je previše nejasne politike i poteza oko upravljanja proračunom i gradskim tvrtkama.

Sambolec je spomenuo nekoliko primjera iz kojih je, prema njegovu mišljenju, vidljivo da Grad ne ide u dobrom smjeru.

- Svaka čast gradonačelniku na provođenju nekih starih projekata kao što su uređenje plaže na Aquacityu, uređenje kupališta na Dravi za koji čujemo da će se navodno uložiti 500.000 kuna i plaćati mjesečni najam za njih te ih možda kupiti. Nakon što imamo Gradske bazene za koje znamo da posluju s gubitkom, postavlja nam se pitanje je li nam je potrebno treće kupalište, da li su takve odluke isplative i da li nam je zbilja potrebno u gradu “kruha i igara” ili gradu trebaju konkretni potezi – pita se Sambolec, dodajući da ni Viko više ne postoji, a i radnici Aquatehnike su na burzi pa je sudbina stotina obitelji neizvjesna, a upravo bi se time morala baviti aktualna vlast.

Prema tome, varaždinski predstavnici HNS-a i Laburista smatraju da gradu trebaju konkretni potezi koji će građanima omogućiti kvalitetniji život, veću zaposlenost, veće plaće, a time i veću potrošnju. Navode da bi prioritet trebao biti stvaranje temelja i uvjeta za privlačenje tvrtki koje će zapošljavati ljude, pogotovo mlade, recimo, tvrtke iz informatičke industrije, s novim tehnologijama.

Smatraju da treba pomoći, sa startnim kapitalom, poduzetnicima početnicima, dizanjem garancijskih potencijala, povećanjem kreditnih fondova, a tek se na kraju treba baviti "kozmetikom" Grada.

Predsjednica ogranka Varaždin Hrvatskih laburista – Stranke rada Jadranka Lukavečki osvrnula se na dosadašnju suradnju dok je Sambolec još dodao da će zajedno na jesen krenuti s javnim tribinama na kojima će se predstaviti njihov program i program za mjesne odbore, a poziv na suradnju upućen je i ostalim strankama.