Ivo Loborec Foto: VV arhiva

Udruge branitelja Varaždinske županije ogradile se od izjava Petra Janjića Tromblona

Varaždinske vijesti | 12.1.2018. u 10:31h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici održanoj 10. siječnja, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije jednoglasno se ogradila od izjava Petra Janjića Tromblona, koje su se proteklih dana spominjale u medijima, a odnosile su se na najavu akcije ratnih veterana u Savudrijskoj vali.

Naime, Tromblon je najavio da će ribarskim brodovima i brodicama "zaštititi" hrvatsku morsku granicu sa Slovenijom ukoliko premijer Andrej Plenković ne riješi problem oko granice sa slovenijom.

- Želimo naglasiti kako imamo povjerenja u Vladu RH da će pronaći rješenje graničnog spora, prije svega zbog naših ribara koje to najviše i opterećuje. Kao branitelji moramo zajedničkim snagama i naporima odgovorno i pošteno raditi svoj posao, na taj način doprinositi unapređenju i boljitku naše Domovine, ali nikako ne izazivati sukobe i nerede - ističe se u priopćenju Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije.

- RH je članica EU-a, NATO-a i UN-a i samim time moramo se zalagati za diplomatsko rješavanje koje je sukladno međunarodnom pravu. Kao što je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo Republiku Sloveniju u postupku arbitraže, tako i mi pozivamo naše branitelje na konstruktivan dijalog i mirno rješavanje otvorenih pitanja granice kao što to i priliči dvjema susjednim državama, članicama EU i saveznica u NATO - stoji u priopćenju.

- Fokus braniteljskih udruga mora biti rješavanje pitanja braniteljske populacije kroz partnerski odnos s Vladom RH, zaštiti digniteta Domovinskog rata i dostojanstvu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a sve to sa ciljem osiguranja sveobuhvatne skrbi te ostvarivanja svih materijalnih i statusnih prava za one kojima je Hrvatska najzahvalnija. Sam napredak vidljiv je i u Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji je stupio na snagu 14. prosinca 2017. godine, ali i u ostalim mjerama poput provedbe ukupno 17 projekata koji su financirani iz sredstava Fondova EU, a usmjerenih podizanju kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata - napominju branitelji.

- Ono što je Vlada RH do sada učinila po pitanju arbitraže: Nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca i nakon čega su oboje odstupili, Vlada RH zauzela je jasan i čvrst stav da je arbitražni proces, zbog krivnje slovenske strane nepovratno kompromitiran i kontaminiran. RH je izašla iz postupka i odlučila je ne primiti odluku Suda, izašla je iz arbitraže pozivajući se na članak 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove “teške povrede”. Odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma Hrvatski sabor donio je krajem srpnja 2015. i Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora. Vlada RH poštuje međunarodno pravo, sudove i arbitražu, ali ne prihvaća procese u kojima nema elementarnih pretpostavki za korektno vođenje postupka, a također ostaje otvorena za razgovor sa Slovenijom i trudit će se kroz dijalog riješiti otvorena pitanja i probleme. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je slovenska tijela državne vlasti na suzdržanost, izbjegavanje incidenata i upozorilo je na neprihvatljivost poduzimanja jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu na štetu RH. Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava. Vlada RH je predložila i odgovarajući pravni okvir te je spremna pregovarati o konačnom smjeru protezanja granične crte koji bi bio u interesu i jedne i druge države, kao i stanovnika obiju država - naglasili su iz Koordinacije udruga.

- Stoga, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije podržava Vladu RH, da osigura miran i nesmetan sveukupni demokratski razvitak, da štiti temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, da čuva moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana RH i da štiti čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana koji su sudjelovali u obrani Domovine - zaključio je koordinator Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije Ivo Loborec.