Mario Habek Foto: Mario Habek

Sveučilište Sjever: Trebamo bolje uvjete rada i veći iznos financiranja iz državnog proračuna

M.N./Varaždinske vijesti | 20.4.2018. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio kolega Robert Podolnjak, aktom od 14. prosinca 2017. godine., komentirao je i saborski zastupnik te predsjednik SDP-a Varaždinske županije Mario Habek.

- Evidentno je da se ovdje radi o proceduralnim i formalnim razlozima neprihvatljivosti prijedloga - autonomija i samostalnost u odlučivanju o svom ustrojstvu i djelovanju svakog javnog sveučilišta zagarantirani su čl. 68 Ustava RH. To je jasno rečeno u više navrata tijekom ovih nekoliko mjeseci. Ono što posebno želim naglasiti je kako je u mandatu SDP-ove vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem donesen Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Na taj sam zakon posebno ponosan. Mogu bez imalo zadrške reći kako sam osobno svojom inicijativom, djelovanjem i lobiranjem na lokalnoj i nacionalnoj razini uspio jednom kvalitetnom, i za sjever Hrvatske iznimno važnom projektu, osigurati stabilnost i održivost financiranjem iz državnog proračuna RH -rekao je Habek.

Ujedno je naglasio da se uspostavom sveučilišta u Varaždinu i Koprivnici pružila prilika da se mladi, uz manje troškove prijevoza, stanovanja i općenito života i uz manje financijsko opterećenje roditelja školuju bliže svojim domovima.

- Govorimo o preko 3 tisuće studenata na Sveučilištu sjever, 3 tisuće mladih ljudi većinom sa sjevera Hrvatske. 3 tisuće mladih sa željom daljnjeg usavršavanja i obrazovanja kako bi dali svoj doprinos društvu, no pitanje je gdje bi neki od njih završili da nisu dobili priliku školovati se u Varaždinu i Koprivnici. Tome treba pridodati i 200 zaposlenih na Sveučilištu sjever iz kojeg izlazi kompetentni stručni kadar za potrebe realnog gospodarstva i zdravstvenog sustava. Završeni studenti Sveučilišta Sjever poželjni su i zapošljivi stručnjaci zbog visoke razine i širine usvojenih znanja i kompetencija, spremni na samostalan i kreativan rad u struci - objasnio je Habek.

Da je tome tako, govori podatak da se gotovo svi studenti nakon završetka studija zaposle i pronađu posao u struci u vrlo kratkom roku, dakle, ne provode godine i godine na Zavodu za zapošljavanje čekajući priliku za poslom u struci.

- Da se na ostalim studijima promišlja i razmišlja kao na Sveučilištu sjever, možda bi i brojka nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, posebno mladih nakon završenih fakulteta, bila manja. Unatoč sjajnim rezultatima koje Sveučilište postiže, visokoj stopi zapošljavanja završenih studenata, velikom interesu studenata, kvalitetnim programom prilagođenom tržištu rada i potrebama gospodarstva, Sveučilište sjever dobiva najmanje novaca od svih Sveučilišta u Hrvatskoj, a država ga podupire s gotovo duplo manjim iznosom od sljedećeg po redu Sveučilišta - naglasio je Habek.

Sveučilište Sjever dobiva 23 milijuna kuna godišnje za 3 tisuće studenata, a sljedeće Sveučilište dobiva preko 40 milijuna kuna godišnje za 2 tisuće studenata. Znači za trećinu manje studenata dobiva duplo više novaca.

- I umjesto da se pobrinemo da se ispravi ta nelogičnost, da se pobrinemo da Sveučilištu sjever omogućimo još bolje uvjete za rad, da mladima omogućimo kvalitetno obrazovanje i školovanje, nakon kojeg neće morati trbuhom za kruhom odlaziti iz lijepe naše, nego će se poslodavci u Hrvatskoj boriti za njih, umjesto da roditeljima omogućimo da školuju svoju djecu bez da im to školovanje pojede cijeli kućni budžet i bez da moraju za to dizati kredite, mi se brinemo i vodimo rasprave gdje će biti sjedište Sveučilišta – u Varaždinu ili Koprivnici. Sveučilište sjever, stvoreno je kao prvo regionalno sveučilište u Hrvatskoj koje djeluje u 2 grada; logika stvari je da se ime tako ustrojenog sveučilišta ne može vezati uz jedan grad. Stoga je i naziv Sveučilište Sjever vrlo dobro prihvaćen u obje sredine - rekao je Habek.

Napomenuo je i da kozmetički zahvati kao što su promjena naziva i sjedišta Sveučilišta Sjever neće ni na koji način donijeti boljitak toj ustanovi.

- Ono za što se saborski zastupnici sa sjevera Hrvatske moraju zalagati i boriti, je da toj mladoj ustanovi osiguraju bolje uvjete rada, veći iznos financiranja iz državnog proračuna. Želim da se buduće rasprave u Saboru oko Sveučilišta Sjever vode na temu ulaganja u Sveučilište Sjever, odobravanja kapitalnih investicija i razvoja ljudskih resursa. Jer dok ćemo mi voditi rasprave gdje treba biti sjedište Sveučilišta i baviti se kozmetičkim zahvatima, mladi će nam i dalje odlaziti iz Hrvatske - zaključio je Habek u svom obraćanju pred okupljenima u Saboru.