Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije u znaku srebrnog jubileja

Varaždinske vijesti | 29.4.2018. u 08:22h | Objavljeno u Aktualno

U petak, 26. travnja održana je središnja svečanost obilježavanja Dana Međimurske županije, Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije.

Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije održana je dvorani Centra za kulturu u osobito svečanoj atmosferi obzirom da se, uz obilježavanje Spomendana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, obilježava i 25 godina postojanja Međimurske županije.

Domaćini, predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem te župan Međimurske županije Matija Posavec, sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, zahvalili su na dolasku mnogobrojnim gostima, među kojima su bili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske poduzetnik Đuro Horvat, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Ljubomir Kolarek, izaslanik Predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000.-2010. Stjepan Mesić, generalni konzul RH u Republici Srbiji Velimir Pleša, a koji je ujedno bio i prvi tajnik Skupštine Međimurske županije 1993. župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Općine Lendava Anton Balažek, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač sa svojim zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem te predstavnici Zagrebačke, Primorsko –goranske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Zagreba, Grada Koprivnice, izaslanik Varaždinskog biskupa fra Željko Železnjak, prvi župan MŽ Marijan Ramušćak te prethodni župani MŽ Josip Posavec i Ivica Perhoč, brojni načelnici i gradonačelnici MŽ, predstavnici javnih poduzeća, ustanova, pravosuđa, vjerskih zajednica, laureati Nagrade „Zrinski“ te dobitnici županijske Povelje, brojni mladi ljudi, sugrađani i predstavnici medijskih kuća.

Od nekadašnje skromne i samozatajne Županije, Međimurska županija u ovih 25 godina postala je lider u obrazovanju, gospodarstvu te uz neprekidan entuzijazam, energiju i rad svakim danom postaje primjer drugima. Zbog toga je prikazan prigodni film u povodu 25 godina sa podsjećanjem kako je sve krenulo 1993.godine kada je nekolicina entuzijasta uspjela spriječiti prvotnu zamisao o uspostavi Varaždinsko-Međimurske županije. O tim događajima govorili su Damira Črep-Gavrilović i Ivana Golenko te svi dosadašnji župani ili predstavnici koji su obilježili mandate.

Prvi župan Međimurske županije Marijan Ramušćak, gledajući unatrag, naglasio je sve izazove s kojima se Županija susrela, a pritom naglasio rad i djelovanje svih koji su sudjelovali u njezinom svakodnevnom napretku da postane Županija kakva je danas, primjer drugima. Odlukom župana Matije Posavca dodijeljena je Povelja Međimurske županije Marijanu Ramušćaku kao prvom županu.

Mladen Novak prilikom svog govora, naglasio je Međimurska županija prva među jednakima, istaknuo je kako svi rade s najboljim namjerama te da im je cilj razvojno kreiranje Proračuna, a stvarajući egzistencijalne uvjete.

- Promjene koje se događaju obilježavaju život, a to je korak prema cilju u građenju društva kakvog želimo imati, a to je poticanje najboljih. Nova generacija koja će obilježiti budućnost svih nas - rekao je.

Župan Matija Posavec čestitavši svima Dan Međimurske županije i 25 godina od osnivanja, istaknuo kako svaki stanovnik Međimurja daje svoj doprinos u svakodnevnom mozaiku koje Međimurje gradi na karti Hrvatske, Europe i Svijeta.

- Danas smo Županija koja prema svim statističkim podacima najviše ulaže u obrazovanje, sve naše srednje škole su u projektima obnove, učenički domovi, nekoliko osnovnih škola, 4 sportske dvorane koje ćemo završiti ove godine, novi studentski dom. Ulažući u obrazovanje, stvaramo budućnost Međimurja, mijenjajući upisne kvote, gradimo sinergiju sa gospodarstvom čime se otvaraju nova radna mjesta u Međimurju - pojasnio je.

Koristeći europske fondove u podizanju standarda u zdravstvu, kulturnoj, povijesnoj, ekonomskoj, obrazovnoj i turističkoj slici Međimurja, Županija smo koja po glavi stanovnika najviše koristi europske fondove što se najviše vidi u zdravstvu, obrazovanju i komunalnoj infrastrukturi. Međimurski župan ujedno je naglasio kako je strategija Županije da ono što je izvorni prihod iz Proračuna se usmjeri prema građanima, a javna infrastruktura da se gradi europskim novcima.

Đuro Horvat, u ime Predsjednice RH, pozvao je sve nazočne da sudjeluju u kreiranju budućnosti Međimurja, a pritom da se preuzme odgovornost za rast i razvoj te implementaciju obrazovnog sustava na tržište i u samo gospodarstvo Međimurja jer, kako ističe, on je prije svega gospodarstvenik, a tek kasnije izaslanik predsjednice RH, na svečanosti.

Stjepan Mesić, prilikom svog govora, istaknuo je kako Međimurska županija uvijek bila ispred svog vremena, te da je služila kao primjer ostalima u Republici Hrvatskoj.

Ljubomir Kolarek, u ime predsjednika Hrvatskoga Sabora, istaknuo je kako je Međimurje svojim radom, današnjim izgledom i ugledom, opravdao svoj naziv te je zahvalio svima koji su sudjelovali u razvoju Županije u proteklih 25 godina.

Predrag Štromar, osvrnuo se na projekte koji se svakodnevno događaju u Međimurju, te pritom istaknuo kako je Vlada donijela nacionalni program reformi koja ima tri cilja, a to su jačanje gospodarstva, održivost javnih financija i povezivanje s tržištem rada, a to je sve ono što Međimurska županija svakodnevnim radom potvrđuje.

Tijekom same svečane sjednice i povodom obilježavanja 25. godina od osnutka Međimurske županije, podijeljene su i Povelje, a dobitnici Povelja su Marija Trstenjak iz Murskog Središća, posthumno je dodijeljena i Blažu Jakupaku iz Donjeg Vidovca, Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata – ogranak Donja Dubrava, Božidaru Žegarcu iz Preloga, poduzetniku Ivanu Krikoviću iz Nedelišća te Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca.

Ujedno, ovogodišnji dobitnici nagrade Zrinski su GKP PRE-KOM d.o.o. iz Preloga, Udruga „Zora“ iz Čakovca, akademik Dragutin Feletar iz Donje Dubrave, Zvonko Golub iz Čakovca te Ivica Jurgec iz Strahoninca. U ime dobitnika zahvalio se Zvonko Golub koji je naglasio kako je ponosan na rezultate koje Međimurska županija ostvaruje iz dana u dan jer se po svojim dostignućima ubraja u vodeće županije sukladno osmišljenoj politici te predanim i upornim radom.

Tijekom vikenda na Trgu Republike u Čakovcu može se razgledati manifestacija „Kaj Međimurci delaju dok ništ ne delaju“ koja, kako ističe Mirjana Biber Hren, prikazuje „kaj su međimurci delali dok nije bilo struje i dok su uvjeti života bili puno gori nego danas“.

Označeno u
Galerija slika