Sunčana Glavak: Konkurentnost i 5G tehnologija prilika za otvaranje novih 700.000 radnih mjesta

Varaždinske vijesti | 10.11.2020. u 11:29h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je na panelu #DigitalBrunch: Europa, konkurentnost i 5G tehnologije u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Na panelu su sudjelovali i Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu, Nenad Šlibar, glavni direktor za tehniku Tele2/Telemach Hrvatska i Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM.

Sunčana Glavak u svom se obraćanju posebno osvrnula na novu industrijsku strategiju te dezinformacije u vezi s 5G tehnologijom.

Kao izvjestiteljica za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o novoj industrijskoj strategiji za Europu, Glavak je naglasila što donosi njezina primjena.

“Strategija će biti motor pokretač konkurentnosti Europe i njene strateške autonomije. Tri su promjene koje će preobraziti industriju EU-a, ojačati mala i srednja poduzeća te omogućiti Europi da postane održiva i konkurentna: zelena i digitalna tranzicija te globalna konkurentnost”, navela je Glavak.

Dodala je da je cilj strategije dvostruki prijelaz prema klimatskoj neutralnosti i digitalnom liderstvu. Mobilizirat će se će se 100 milijardi eura za pravednu tranziciju regijama s velikim intenzitetom ugljika. Primjenom načela kružnoga gospodarstva moguće je do 2030. diljem EU-a otvoriti 700.000 novih radnih mjesta, a u sljedećih pet godina 120 milijuna Europljana morat će se dodatno usavršiti ili prekvalificirati. Očekuje se da će takav napredak otvoriti više od milijun radnih mjesta do 2030., a već sada u Europi postoji milijun nepopunjenih radnih mjesta za stručnjake u području digitalne tehnologije.

“U Europskom parlamentu i na Odboru govorimo da Europa mora ubrzati ulaganja u istraživanje i uvođenje novih tehnologija. Pred nama je velik posao za koji je bitno imati jasnu financijsku perspektivu. Moramo razmišljati na koji će način tehnologija pomoći u potpuno novom oblikovanju naše budućnosti”, izjavila je Glavak.

Iako studije na europskoj razini predviđaju da bi primjena 5G tehnologije mogla povećati produktivnost u prosjeku za više od šest posto i to u poljoprivredi, javnom sektoru i proizvodnji, što je posebno važno za Hrvatsku, velik je komunikacijski posao pred onima koji će tu tehnologiju pružati na tržištu.

Sunčana Glavak istaknula je nužnost koordiniranog informacijskog odgovora na razini cijele Europe, koji uključuje jedinstvenu komunikacijsku strategiju koja će građanima pružiti pouzdane informacije o 5G tehnologiji.

“Umrežavanjem te korištenjem postojećih komunikacijskih kanala i tehnologija trebamo se zajednički suprotstaviti djelovanju aktera koji se protive digitalnom razvoju našeg kontinenta”, poručila je Glavak.

“Dezinformiranje se na začuđujuće i zastrašujuće načine pojavljuje u javnom prostoru. Svjesne toga, 15 država članica, među kojima i Hrvatska, poslalo je pismo Europskoj komisiji u kojem je upozorilo da raste aktivnost tzv. anti-5G pokreta diljem EU-a. Osim dezinformacija, bilo je i slučajeva u kojima je nanesena šteta gospodarskim subjektima. Možda smo podcijenili moć dezinformacija i njihov utjecaj na ljude u ovom području. Ovo je transnacionalno pitanje kojim bi se trebalo baviti na temelju znanstvenih saznanja i pouzdanih informacija”, upozorila je Glavak.