Sakoman: Priča da je marihuana lijek stvorilo percepciju da je ona bezazlena Foto: VV arhiva

Sakoman: Priča da je marihuana lijek stvorilo percepciju da je ona bezazlena

M.P./Varaždinske vijesti | 9.12.2015. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Mladi, kako biti jači od ovisnosti“ naziv je predavanja koje je prof.dr.sc. Slavko Sakoman, predsjednik Sekcije za ovisnosti po drogama Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ-a, danas održao učenicima varaždinskih škola u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Situacija u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji je gledajući ilegalne droge dobra u odnosu na trendove EU. U padu je i broj teških ovisnika, no što se tiče ovisnosti o alkoholu i duhanu, ne stojimo najbolje.

- Mladi su na trećem mjestu po pojavnosti ovisnika o nikotinu, a i na trećem smo mjestu po alkoholizmu. Gledajući ilegalne droge, popularizacija marihuane i priča da je marihuana lijek stvorilo je percepciju da je to benigno i bezazleno sredstvo - upozorio je Sakoman.

Liberalni stav prema „pušenju“ trave jest i činjenica što i roditelji i nastavnici zbog trenutnih liberalnih stavova na to gledaju kao nešto neopasno.

- No, kao stručnjak koji se godinama time bavi, mogu reći da je za tinejdžere za vrijeme odrastanja svaka psihoaktivna droga pogubna. Marihuana je pogubna, a alkohol uzrokuje još štetnije posljedice jer oštećuju razvoj i formiranje strukture ovisnosti. Dijete mora razviti mehanizme samokontrole ponašanja i unutar svog metalnog sustava imati ugrađenu strukturu koja će donositi odluke koje neće biti na njihovu štetu, a taj proces ometaju razna psihoaktivna sredstva - naglasio je Sakoman.

S druge strane, laka nabava Galaxyja i sličnih sintetičkih droga koje se prodaju kao osvježivači prostora, snažnija su i jeftinija od marihuane.

- U Zagrebu je evidentiran smrtni slučaj, no manje se govori o brojnim slučajevima mladih koji se čudno ponašaju, skiću se i nesnošljivog su ponašanja. Kontrola urina ništa ne pokazuje jer još uvijek nema testova koji bi otkrili prisutnost zbog različitog spektra molekula - naveo je Sakoman pozvavši roditelje da ulože više napora u komunikaciju s djecom.

Irena Stipešević-Rakamarić iz ZZJZ Varaždinske županije napomenula je pak da su u sustavu za tretman do kraja studenog ove godine imali 260 osoba, pretežno opijatnih ovisnika. Od tog je broja u tretmanu novih 25 osoba.

Označeno u