Stočari i ratari: Političari su nas doveli do siromašnog hrvatskog sela i seljaka Foto: ilustracija

Stočari i ratari: Političari su nas doveli do siromašnog hrvatskog sela i seljaka

I.D./Varaždinske vijesti | 21.3.2016. u 16:29h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Ludbregu je 19. ožujka održana izborna sjednica Skupštine Udruge stočara i ratara "Seljačka sloga 2000".

Kako ističu iz udruge, sjednica je bila konstruktivna i nadasve poticajna, unatoč tmurnom ozračju zbog teške situacije koja je već godinama prisutna u mljekarskom sektoru i konstantnog smanjenja proizvođača kravljeg mlijeka, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Varaždinskoj županiji, što se pak odrazilo i na broj članova Udruge.

Na sjednici su jednoglasno prihvaćena izvješća o radu Udruge kao i financijsko izvješće za 2015. godinu te izvješće Nadzornog odbora. Po treći put za predsjednika Udruge je izabran Nikola Dombaj, a za tajnika Josip Kos čija zadaća je, kako je istaknuto, u narednom mandatnom razdoblju obučiti mlade članova za preuzimanje odgovornih funkcija u Udruzi. U Upravni odbor izabrani su pretežno mlađi članovi Udruge kako bi, zajedno sa starijim članovima, naučili voditi Udrugu.

- Ono što je obilježilo sjednicu Skupštine bilo je jasno izraženo negodovanje vezano za vođenje poljoprivredne politike svih dosadašnjih političkih garnitura koje su dovele do siromašnog hrvatskog sela i seljaka. Pogodovanje velikim poljoprivrednim sustavima je ponajprije ocijenjeno kao jasno zanemarivanje opće poljoprivredne politike Europske unije te grubo kršenje moralnih i tradicijskih tekovina hrvatskog sela. Usprkos svemu tome, članovi Udruge su odlučili, uz dozu prkosa, ići dalje i zajedno se boriti za bolji položaj poljoprivrede i hrvatskog seljaka pa tako i vlastito opstojanje - zaključeno je.

U skladu s time, donijet je Plan i program rada za 2016. godinu te dana podrška ostalim mljekarskim udrugama i proizvođačima mlijeka s područja cijele Hrvatske u borbi za očuvanje domaće proizvodnje mlijeka.