Osuđeni D.D. iz lepoglavske Kaznionice treba izaći u rujnu 2018. godine Foto: VV arhiva

Grad osuđenom pedofilu dao gradilište za izgradnju kuće

VV/Index.hr | 26.10.2015. u 15:31h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon što je Index.hr nedavno objavio ispovijest majke čija se kći bacila pod vlak nakon što je prijavila očuha pedofila koji ju je punih devet godina seksualno zlostavljao i koji će u rujnu 2018. godine izaći iz lepoglavske Kaznionice, Index.hr objavio je i tekst ugovora iz kojeg je vidljivo kada je D.D. dobio gradilište za izgradnju kuće. Gradilište je dobio u vlasništvo od Grada Varaždina još 2000. godine kada je gradonačelnik bio Zlatko Horvat.

Spornim ugovorom, u svrhu izgradnje obiteljske kuće, Grad Varaždin je ratnom vojnom invalidu D.D. bez naknade ustupio u vlasništvo svoje zemljište, jedno površine 1434 te drugo površine 660 četvornih metara.

No, u članku 4. istog ugovora jasno se navodi da se nekretnine vraćaju u vlasništvo Grada Varaždina, a ugovor će se smatrati raskinutim, ukoliko D. D., u roku od godine dana od zaključenja ugovora, ne započne sa izgradnjom stambene građevine.

Budući da je ugovor o ustupu zemljišta u vlasništvo, koji su potpisali D. D, i tadašnji gradonačelnik Zlatko Horvat, sklopljen 2. svibnja 2001., zemljište je, prema članku 4., trebalo biti vraćeno u vlasništvo grada još u svibnju 2002. godine, no to se ipak, ni do dan danas, nije dogodilo.

Kroz neslužbene kontakte Index.hr doznao je da je sadašnja gradska vlast i sama šokirana cijelim slučajem i propustom za koji su odgovorni njihovi prethodnici te ga namjerava što prije ispraviti. No, u službenom odgovoru iz Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina, retorika je znatno ublažena. Iako iz sadašnje postave gradske uprave tvrde da o čitavom ovom slučaju, do sada, nisu imali nikakva saznanja, ni sada, nakon što smo im je ukazano na propust, još uvijek nisu poduzeli konkretan korak kojim bi se ispravio 13 godina star propust.
Evo što su iz Grada Varaždina odgovorili na upit Index.hr-a.

- Temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Grad Varaždin je ratnom vojnom invalidu D. D. iz Varaždina, ustupio u vlasništvo dvije parcele u tadašnjoj k.o. Kućan, u svrhu izgradnje obiteljske kuće. Ugovor je sklopljen 02.05.2001. godine, i proveden je u zemljišnim knjigama. U novoj zemljišnoj knjizi ustupljene parcele se vode kao čk.br. 86/2 pašnjak Nova sa 743 m3, čk.br. 86/1 put Nova sa 51 m2 i čk.br. 87 oranica poredje sa 1375 m2 k.o. Gornji Kućan. Na svim parcelama je upisana zabrana otuđenja nekretnina do trenutka izgradnje stambene građevine do stanja useljivosti. Grad do sad nije imao saznanja o situaciji u kojoj se nalazi D.D. Temeljem ovog upita pokrenut je postupak oko utvrđivanja svih okolnosti i eventualnih promjena u vezi sa sklopljenim ugovorom - odgovorili su iz Grada na upit.

Osim mirovine koju uredno prima i tijekom odsluženja zatvorske kazne te gradilišta koje je dobio na poklon, osuđeni pedofil čeka i stambeni kredit od Ministarstva branitelja.

Prema podacima dostupnim na stranici Ministarstva branitelja, D. D. je prvi na Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita i za dodjelu financijske potpore za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U odgovoru koji je Index.hr. dobio na upit Ministarstvo branitelja, zatraživši da se očituju o konkretnom slučaju, navodi se da je D. D. , kao HRVI 40 posto, u ožujku 1999. podnio zahtjev Ministarstvu branitelja za dodjelu stambenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.

- Imenovani do današnjeg dana nije ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje jer se isto provodi sukladno važećoj Listi prvenstva koje Ministartvo branitelja objavljuje svake godine i primijenjuje se od 1. ožujka te sukladno raspoloživim sredstvima državnog proračuna. Također nije ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje jer se trenutno nalazi na izdržavanju kazne dugotrajnog zatvora. Trenutno ne bi niti mogao realizirati eventualni dodijeljeni stambeni kredit, a niti mu je u ovome trenutku za njegovu samačku obitelj potrebno stambeno zbrinjavanje. Ministarstvo naravno ima saznanja da je počinio teški zločin za koji odslužuje kaznu dugotrajnog zatvora, ali navedeno, sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji neće predstavljati zapreku za eventualnim njegovim stambenim zbrinjavanje nakon odsluženja kazne. Komunalno opremljeno građevinsko zemljište za izgradnju obiteljske kuće bez naknade ustupaju jednice lokalne samouprave sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, pa je tako i postupak oduzimanja građevinskog zemljišta u nadležnosti iste (ukoliko nije započeta nikakva izgradnja objekta u roku iz Ugovora) - stoji u odgovoru koji potpisuje Zvonimir Galić, savjetnik u Kabinetu ministra.