Štromar na sastanku župana s predsjednicom Grabar Kitarović Foto: Varaždinska županija

Štromar na sastanku župana s predsjednicom Grabar Kitarović

I.D./Varaždinske vijesti | 3.5.2016. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar sudjelovao je danas zajedno s ostalim hrvatskim županima i gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem na sastanku u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović.

Tema sastanka bila je "Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija" odnosno opravdanost postojanja županija u Hrvatskoj. Predsjednica je na sastanku podržala postojeći regionalni ustroj i naglasila kako treba raditi na jačoj decentralizaciji, uključujući i fiskalnu decentralizaciju.

- Bez obzira na političku pripadnost župana, u zajednici županija vlada zajedništvo. Prilično se puno raspravlja o teritorijalnom preustroju. Sadašnji ustroj županija je dobar sustav i takav treba ostati. O tom sustavu postoji puno predrasuda. Ovakav ustroj je pružio Istri i Međimurju da imaju svoju županiju primjerice. Regionalizacija odnosno okrupnjivanje ne bi bilo dobro za Hrvatsku. Treba ravnomjerno razvijati Hrvatsku. Racionalizacija sustava - neke županije su poduzele mjere, a neke poduzimaju. Izmještanjem ureda dajem priliku decentralizaciji. Treba raditi na tome da se ukine preklapanje ovlasti, treba učinkovitije koristiti EU fondove. Županije zajedno imaju 2.000 zaposlenih i raspolažu s 3,3 mlrd kuna prihoda. Javna uprava ima puno više zaposlenih. Potrebna je i fiskalna decentralizacija. Hrvatski model županija je održiv i najbolji mogući model - rekla je tom prilikom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na prijedlog župana Predraga Štromara, predsjednica Grabar Kitarović je prihvatila i obećala da će organizirati zajednički sastanak na kojem će sudjelovati i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i ministar financija Zdravko Marić, kako bi se izradila sveobuhvatna analiza što rade županije i na koji način provesti decentralizaciju ovlasti i fiskalnu decentralizaciju.

Sastanku je prisustvovao i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić koji je također istaknuo važnost postojanja županija.

- RH je na začelju po povlačenju EU sredstava. Jedino su županije svijetle točke u povlačenju tih novaca. Trebamo ojačati hrvatske županije jer su pokazale da znaju i mogu, odnosno najbolje znaju koje su njihove potrebe na terenu – rekao je Tolušić.

 

Galerija slika