Stričak: Unatoč pandemiji koronavirusa investicije ne staju

J.Š./ Varaždinske vijesti | 20.11.2020. u 11:28h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski sabor u petak je raspravljao o prijedlogu Proračuna Republike Hrvatske za 2021. te projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak u svojoj raspravi istaknuo je da Vlada u proračunu i ove godine predviđa niz projekata na području Varaždinske županije. Iako je pandemija koronavirusa poremetila brojne planove te usporila neke investicije, najbitnije je da se ni s jednom ne staje. Jedna od kapitalnih investicija zasigurno je i brza ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava, za koju se u nadolazećoj godini očekuje ishođenje svih dozvola te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sama izgradnja prve faze od Varaždina do Tužnog očekuje se 2022. godine.

Stričak je naglasio da se po prvi put, kao najvjerojatnije i u cijelom svijetu, proračun donosi u jednoj kriznoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa.

- Upravo nam ta krizna situacija velikim dijelom diktira prihodovnu, ali i rashodovnu stranu, odnosno određuje prioritete proračuna u 2021. To su zasigurno: zaštita zdravstvenog sustava i zdravlja građana, očuvanje radnih mjesta te nastavak gospodarskih aktivnosti tj. nastavak investicija - rekao je saborski zastupnik Stričak te naglasio da se iz proračuna može iščitati rast izdataka za plaće, mirovine, socijalne pomoći i naknade, decentralizirane funkcije, kompenzacijske mjere općinama i gradovima, sufinanciranje EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

- Kada govorimo o investicijama u idućoj godini, navest ću samo bitnije na području Varaždinske županije. U sklopu Opće bolnice Varaždin gradi se dnevna bolnica vrijednosti 51 milijun kuna te objekt objedinjenog hitnog bolničkog prijema vrijednosti oko 20 milijuna kuna, dok se u sklopu bolnice u Varaždinskim Toplicama gradi spinalni centar vrijednosti oko 113 milijuna kuna - rekao je Stričak.

Također, proračun Sveučilišta Sjever u ovoj je godini rastao za 40% te je taj uvećani iznos planiran i u idućoj godini. Nastavlja se s i izgradnja Osnovne škole Sveti Ilija vrijednosti 56 milijuna kuna, a riječ je o najvećoj investiciji u osnovnom školstvu od neovisnosti.

Stričak se osvrnuo i na izvanproračunske korisnike, odnosno Hrvatske vode i Hrvatske ceste.

- Hrvatske vode u idućoj godini nastavljaju s radovima na Aglomeraciji Varaždin, vrijednosti 855 milijuna kuna te Aglomeraciji Varaždinske Toplice vrijednosti 62 milijuna kuna. Aglomeracija Ivanec je u fazi provođenja natječaja za izvođenje radova, a Aglomeracija Ludbreg je u pripremi za raspisivanje natječaja. Za Aglomeraciju Novi Marof su ishođene sve dozvole, Aglomeracija Lepoglava se projektira, dok Aglomeracija Veliki Bukovec čeka Izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, a potom projektiranje - naveo je Stričak.

Paralelno s time nastavlja se s gradnjom nekoliko vodovoda: Novakovec - Poljanec vrijednosti 8 milijuna kuna, Krč - Ključice od 2,3 milijuna kuna, Donja Poljana - V. Toplice od 2,3 milijuna te vodovod u Ivancu u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Stričak je istaknuo da se planira sanirati niz klizišta, njih oko 25, u vrijednosti 10 milijuna kuna, kao i čišćenje potoka i kanala na 80-ak lokacija u vrijednosti 15 milijuna kuna. Također, u općini Cestica se na rijeci Dravi gradi nasip, a vrijednost radova iznosi 26 milijuna kuna.

- Spomenimo i neke od investicija Hrvatskih cesta. Kreće se s izgradnjom istočne obilaznice Novog Marofa u vrijednosti 132 milijuna kuna, izgradnjom rotora Motičnjak vrijednog oko 7 milijuna kuna, rotora Selnik kod Ludbrega vrijednog 6 milijuna kuna te mosta u Tuhovcu u vrijednosti 9,2 milijuna kuna - rekao je Stričak te spomenuo da se projektiraju rotori Kneginec 1 i 2, Vidovec te Hrašćica, gdje je zapelo kod rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

- Mogao bih nabrajati i investicije vezane uz kulturu, poljoprivredu, zaštitu okoliša, elektroopskrbu, ali bi potrajalo. U svemu ovome bitno je naglasiti da je realizacija pojedinih investicija, bilo da se radi o izvođenju radova ili projektiranju, dijelom usporena zbog epidemije koronavirusa. No najbitnije je to da se sa svim planiranim investicijama nastavlja. Stoga me čude rasprave pojedinih kolega i kolegica da nema investicija jer upravo suprotno, investicija je više nego ikad i zbog toga ću proračun za 2021. podržati - naglasio je saborski zastupnik Anđelko Stričak.