Stričak: "Porezna reforma gradovima i općinama Varaždinske županije donijela dodatnih 161 milijun kuna"

VV | 26.3.2019. u 15:16h | Objavljeno u Aktualno

- Kada govorimo o području Varaždinske županije u 2018. godini proračuni svih gradova i općina te same Varaždinske županije uprihodovali su s osnove poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak ukupno 437 milijuna kuna. Ako taj iznos usporedimo s 2015. godinom, posljednjom godinom mandata SDP-ove Vlade premijera Milanovića, kada su ti prihodi ukupno iznosili 276 milijuna kuna, vidljiv je njihov rast u iznosu od 161 milijun kuna. To znači da su gradonačelnici i načelnici te župan imali sveukupno 161 milijun kuna više na raspolaganju za npr. sufinanciranje rada dječjih vrtića, stipendije za srednjoškolce i studente, božićnice i uskrsnice za umirovljenike, za rad udruga, sport, kulturu, komunalno i svako drugo uređenje svojih općina i gradova – rekao je saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak na konferenciji za novinare te stranke u utorak, 26. ožujka.

Stričak je rekao kako je na samom početku svog mandata aktualna Vlada premijera Plenkovića prišla provedbi porezne reforme koju je provela kroz tri kruga poreznog i administrativnog rasterećenja te time građanima i gospodarstvu donijela rasterećenje do sada za preko šest milijardi kuna. Paralelno s tim rasterećenjem omogućila je i rast proračuna općina, gradova i županija. Naveo je dio podataka za općine i gradove (detaljno u tablici).

- Najmanji rast bilježe najrazvijeniji gradovi i općine, odnosno Grad Varaždin s 111.195.789 kuna na 125.205.917 kuna te Općina Gornji Kneginec s 7.498.598 kuna na 7.807.416 kuna, a najveći Grad Lepoglava s 5.808.135 kuna na 20.576.969 kuna te Općina Donja Voća s 787.991 kuna na 4.601.308 kuna - istaknuo je Stričak.

Njegov kolega, saborski zastupnik Josip Križanić govoreći o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske je istaknuo da nije slučajno da je agencija Standard & Poor's nakon šest godina digla kreditni rejting u investicijski.

- Politička sigurnost i stabilnost, o kojoj stalno govorimo i premijer i svi mi ostali, je vrlo važna. Prepoznat je gospodarski rast, dobro korištenje EU fondova, povećanje zaposlenosti, rast i rasterećenje plaće, a to je rezultiralo i rastom investicija. Svaki gospodarstvenik osjeća da je puno lakše doći do kredita u zadnje dvije-tri godine, a kamate su pale sa 7,8 na 1,2 posto – naglasio je Križanić te one koji danas izjavljuju da je to trebalo učiniti ranije upitao što to sami nisu učinili kada su bili na vlasti. - Kolega Stričak i ja čvrsto podržavamo ovu Vladu. Dosad je u ovu županiju ušlo investicija preko dvije milijarde kuna i naš je posao da dovučemo još dvije milijarde i vratimo sve institucije koje su otišle iz Varaždina nazad - zaključio je. Na konferenciji je bio i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

prihodi_jls.jpg