Stričak na Međuparlamentarnoj konferenciji EU: Glavni prioriteti su zaštita građana i sloboda

Napisao/la: MGA/VV -

Potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Anđelko Stričak bio je predsjedatelj jedne od radionica na trodnevnoj Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, koja se od ponedjeljka do srijede održava u Zagrebu.

Tema radionice bila je „Stalna strukturirana suradnja (PESCO): izazov dosljednosti obrambenih inicijativa EU-a i uloga Europskog i nacionalnih parlamenata“.

Stričak je uvodno podsjetio da su glavni prioriteti Europske unije, u pogledu Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, zaštita vlastitih građana i njihovih sloboda uz promicanje europskih interesa i vrijednosti na globalnoj razini te da je mehanizam Stalne strukturirane suradnje (PESCO) osmišljen kako bi se postiglo da članice Europske unije na dobrovoljnoj bazi uz zajedničke napore i ulaganja, osnaže svoje sposobnosti u okviru europske obrambene industrije.

– Strateški pristup Unije na sigurnosne prijetnje današnjice, poput kibernetičkih napada, terorističkih djelovanja, migrantske krize, klimatskih promjene, je povećana suradnja država članica odnosno veća koordinacija između njih u razvijanju sposobnosti, kao i povećanju broja obrambenih resursa uz jačanje tehnoloških kapaciteta Unije – istaknuo je Stričak te dodao da je u tu svrhu Unija do sada pokrenula niz obrambenih inicijativa kao što su Stalna strukturirana suradnja (PESCO), Koordinirani godišnji pregled obrane (CARD), Europski program industrijskog razvoja u području obrane (EDIDP) i Europski obrambeni fond (EDF).

– Cilj PESCO-a je jačanje suradnje u području obrane država članica EU, zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti te ulaganje u zajedničke projekte i jačanje operativne spremnosti vlastitih oružanih snaga. Uz samu provedbu projekata, glavni naglasak PESCO-a je na ispunjavanju preuzetih 20 obveza u pet područja: ulaganje u borbenu opremu; usklađivanje, udruživanje i smanjivanje dupliciranja; raspoloživost i mogućnost raspoređivanja; prevladavanje nedostataka kapaciteta; značaj uloge Europske obrambene agencije-EDA – naglasio je Stričak.

U PESCO je uključeno 25 članica, osim Malte i Danske, i predstavlja ključni korak prema zajedničkoj obrambenoj politici, jačanju industrijske dimenzije obrane, a istovremeno je komplementaran s NATO-om. O izazovima dosljednosti obrambenih inicijativa Europske unije u okviru Stalne strukturirane suradnje i koja je uloga Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata govorili su Nathalie Loiseau, predsjednica Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta, Arnaud Migoux, voditelj Sektora za sigurnosnu i obrambenu politiku Europske službe za vanjsko djelovanje, te Zdravko Perajica, voditelj Službe za NATO i Europsku uniju pri Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.