Vijećnici primili zaključak MZOIP-a, ističu da su se o balama već očitovali

| 23.10.2015. u 10:04h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradski vijećnici uoči jutrošnje redovne sjednice Gradskog vijeća primili su očitovanje Ministarstva zaštite okoliša na zaključak koji su im uputili nakon izvanredne sjednice vijeća održane u utorak.

U zaključku su, podsjetimo, zatražili pojašnjenje što je konkretno nezakonito u njihovoj koncesiji te hoće li odluku Gradskog vijeća iz ožujka 2013., kojom je za koncesionara izabrana zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R, staviti van snage.

Iz ministarstva su vijećnike izvijestili da su se o temi koncesije očitovali još u dopisu lani u svibnju.

- Obavještavamo vas da se Ministarstvo zaštite okoliša već očitovalo na temu koncesije za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina dopisom od 20. svibnja 2014. godine - stoji u odgovoru koji potpisuje ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Podsjetimo, dopisom iz svibnja 2014. godine ministarstvo je upozorilo da zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R ne raspolaže potrebnim dozvolama za gospodarenje otpadom, a nemaju ni potrebni kapacitet da bi zbrinuli bale.

- Mišljenja smo da se u navedenom slučaju nije niti mogla dodijeliti koncesija s obzirom da se ne radi o komunalnoj djelatnosti (…), već je u pitanju izvršenje inspekcijskog rješenja (…) kojim je naloženo uklanjanje predmetnih bala s lokacije Brezje te se isto treba izvršiti putem treće osobe - naveli su u očitovanju iz 2014.

Tada su dali i mišljenje da se koncesijski ugovor niti ne može sklopiti budući da su protekli svi rokovi.

- Srećemo pozornost na odredbu članka 128. Zakona o općem upravnom postupku, prema kojoj će javnopravno tijelo koje je donijelo rješenje isto rješenje oglasiti ništavim po službenoj dužnosti ako izvršenje toga rješenja nije pravno ili stvarno moguće - uputili su tada Gradsko vijeće.