SDP u Varaždinu: predstavljanje i rasprava o gospodarskom programu Restart koalicije Foto: SDP Varaždinske županije

SDP u Varaždinu: predstavljanje i rasprava o gospodarskom programu Restart koalicije

VV | 20.6.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatsko gospodarstvo je među najslabijima u Europi, gospodarski rast stagnira, a standard kvalitete života građana kontinuirano pada. Dolaskom krize uzrokovane virusom COVID-19 na površinu su izašle sve slabosti našeg gospodarstva, a turizam kao glavna gospodarska grana se pokazao neodrživim ulaganjem u budućnost. Hrvatskoj je potreban kompletan restart gospodarstva, a o tome je jučer u Varaždinu govorio ekonomski stručnjak i član gospodarskog tima SDP-a Zvonimir Mršić. 

- Restart koalicija ima jasno definirane politike unutar gospodarskog programa kroz tri vrste mjera - kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere. U kratkom roku važno je sanirati posljedice krize i do 2021. godine vratiti se na razinu na kojom smo bili prije epidemije virusa. Nakon toga radit ćemo na jačanju gospodarstva, stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja i povećanju izvoza. Uz turizam radim ćemo na razvoju digitalnog i zelenog gospodarstva, te jačanju poljoprivredne proizvodnje. Regulatorno ćemo rasteretiti obrtnike, mikro i mala poduzeća, te ćemo intenzivno raditi na jačanju investicija kroz porezno rasterećenje investitora. Povećat ćemo potpore izvoznicima, te ćemo posebno poticati izvoznike na izvoz izvan Europske unije. Posebno pozornost posvetit ćemo razvoju inovacija i digitalizaciji gospodarstva. Ojačat ćemo poljoprivrednu proizvodnju i tako smanjiti uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Diljem Slavonije i Hrvatske stoji neiskorištena zemlja. Prvo što je potrebno učiniti je dodatna reaktivacija 500.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, uz redefiniranje zemljišne politike. Osigurat ćemo i potpore za izgradnju plastenika, staklenika i hladnjača, radit ćemo na podizanju konkurentnosti proizvoda, te otkupu viškova proizvoda i većem pristupu tržištu. Vrijeme je za jedan kvalitetni restart gospodarstva - istaknuo je Mršić. Predsjednica županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora istaknula je kako SDP i Restart koalicija u fokusu imaju građane i radnike.

20200619_205640.jpg

- U prvih nekoliko mjeseci povećat ćemo minimalnu plaću na 4.000 kuna. Uz to, povećat ćemo neoporezivi dio osobnog odbitka na 5.000 kuna, što će omogućiti rast plaća za više od 700.000 radnika u javnom i privatnom sektoru - istaknula je Antolić Vupora, dok je predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković istaknuo kako, za razliku od

umjetnog poreznog rasterećenje ove Vlade, ova koalicija ima jednostavnu formulu - 3×0% i 3×10%.

- Uvest ćemo 0 % poreza za plaće do 5.000 kuna, kupnju prve nekretnine i na reinvestiranu dobit. Uvest ćemo i 10 % PDV-a umjesto sadašnjih 13 % na usluge smještaja i ugostiteljstva, te sve ostale proizvode i usluge na koje se primjenjuje ova stopa, te 10 % poreza na dividendu. Ovime pokazujemo jasnu odgovornost, ali i ozbiljnost za provesti reforme - istaknuo je Marković.

Član Savjeta za međunarodne odnose SDP-a Mihael Slunjski dodao je kako je po iskorištenosti fondova EU Hrvatska na zadnjem mjestu.

- Ova korumpirana Vlada iskoristila je u sedam godina samo 30 % sredstava, što znači da u sljedeće tri godine nama ostaje 70 %, što je više od 50 milijardi kuna. To je ogroman novac za razvoj Hrvatske. Da bismo uspjeli iskoristiti taj novac potrebna je ubrzati i reformirati proces javne nabave, ujednačiti procedure u pojedinim provedenim tijelima, te iskoristiti fleksibilnost u korištenju fondova za saniranje posljedica uzrokovane COVID-19 krizom - zaključio je Slunjski.

Označeno u