SDP: Prijedlog odluke o proširenju naplate parkiranja novi je Čehokov harač Foto: VV arhiva / ilustracija

SDP: Prijedlog odluke o proširenju naplate parkiranja novi je Čehokov harač

Varaždinske vijesti | 6.6.2020. u 16:42h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković osvrnuo se na prijedlog odluka o određivanju javnih parkirališta te organiziranju i naplati parkiranja na području grada Varaždina, koje će biti na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u srijedu 10. lipnja, istaknuvši da je riječ o "novom Čehokom haraču".

- Nakon višestrukog povećanja računa za odvoz smeća i povećanja komunalne naknade za 25% ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Čehokom i njegovim koalicijski partnerima Pataftinom Ligom za Varaždin i HDZ-om odlučili su nas „počastiti“ s još jednim neugodnim iznenađenjem. Na dnevni red 27. sjednice Gradskog vijeća koja će se održati slijedeću srijedu stavljena je Odluka o određivanju javnih parkirališta i garaža kao i Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području grada. Ovim prijedlogom se kako saznajemo predviđa proširenje naplate parkiranja u slijedećim ulicama: Trenkova (od Zavoda za zapošljavanje do Varkoma), Miškinina (kod male pošte i Vindije), Ferdinanda Konščaka (na Banfici kod Konzuma), cijela Ognjena Price i parkiralište kod stadiona Sloboda, Vinka Međerala (kod Sveučilišta Sjever i Medicinske škole), cijela Prešernova, cijela Aleja kralja Zvonimira i cijela Petra Krešimira (sve do podvožnjaka u Miškininoj??) - napominje Marković.

- Također, ukida se treća zona u kojoj je parking naplaćivan do 15 sati i svugdje će se naplaćivati od 8-20 sati pa bi se na taj način i one koji nakon 15 sati dolaze s posla i koriste te parkinge prisililo na traženje nekih drugih parkirnih mjesta što bi ponovo dovelo do lančane reakcije i nezadovoljstva građana u okolici tih parkinga - dodao je predsjednik varaždinskog SDP-a.

- Kao da to nije dosta, prijedlogom se želi ponovo smanjiti tolerancija za kupnju ili produženje parkirne karte na samo 5 min i uvesti ponovo naplata „dnevne karte“ (ustvari kazne od čak 120 kn) iako se 24 sata parking ne naplaćuje nigdje osim u podzemnoj garaži. Sada je na snazi odluka po kojoj se „dnevna karta - kazna“ naplaćuje do kraja naplate parkiranja u pojedinoj zoni uz dodatak troška izdavanje te karte - napomenuo je Marković.

- Uz sve to, mi u varaždinskom SDP-u smatramo da je proglašenjem pješačke zone u dijelu Šenoine ulice i ukidanjem 30-tak parkirnih mjesta u neposrednoj blizini varaždinskog placa došlo do stvaranja još većih gužvi u tom dijelu grada što se može vidjeti svakim radnim danom ujutro na parkiralištu na Banus placu. Kao i uvijek dosad u mandatu ove vlasti, prijedlog takvih odluka ne prati nikakva ozbiljna analiza i dodatni materijal s obrazloženjima i vezom na Koncesijski ugovor koji je na snazi. Ovakva odluka utječe direktno i indirektno na veliki broj građana, ali i na korisnike poslovnih prostora. Stječe se dojam da se ovim pogoduje koncesionaru i to ponovo preko leđa naših sugrađana što je nama u SDP-u apsolutno neprihvatljivo - zaključio je Marković.