Sastanak Foruma žena SDP-a u Varaždinu: "Žene su posebna snaga SDP-a"

MGA/VV | 3.2.2020. u 17:19h | Objavljeno u Aktualno

U subotu, 1. veljače, Socijaldemokratski forum žena Varaždinske županije posjetile su predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Maja Sporiš i potpredsjednica Mladih europskih socijalista, članica Glavnog odbora SDP-a i Izvršna tajnica za izradu stručnih mišljenja o pojedinim društveno-političkim pitanjima Lara Kvesić.

Na sastanku je, uz predsjedništvo SDFŽ Varaždinske županije,  predsjednice općinskih i gradskih organizacija SDP-a Varaždinske županije, sudjelovala i  predsjednica varaždinske Županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora. Održan je radni sastanak na kojem je naglasak stavljen na aktualne teme iz područja rodne ravnopravnosti te pripremu za predstojeće parlamentarne izbore. Predsjednica SDFŽ SDP-a Hrvatske, Maja Sporiš prenijela je nekoliko važnih poruka:

- Istaknuta su tri važna područja ostvarivanja ženskih prava: pravo na jednako plaćen rad, zaštitu reproduktivnih prava i zaustavljanje nasilja nad ženama. Forum žena stoga zahtjeva hitno donošenje zakona koji će pitanje pobačaja regulirati tako da on bude legalan, siguran, besplatan i geografski dostupan, odnosno zakona koji će kontracepciju učiniti dostupnom i besplatnom, na način kako to od Republike Hrvatske traži i UN-ov Odbor za praćenje provedbe Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

Alenka Car, predsjednica SDFŽ Varaždinske županije naglasila je da SDP Varaždinske županije već 30 godina ima organizirano djelovanje žena unutar stranke, počevši od Kluba žena iz devedesetih godina, a zadnjih 25 godina djeluju kao Foruma žena.

- Žene su posebna snaga SDP-a, obnašale su različite dužnosti, kako u stranci, tako i u izvršnoj i predstavničkoj vlasti na svim razinama. Edukacijom i osnaživanjem svojih stranačkih kolegica pripremamo se za nadolazeće izbore, kao i za obnašanje političkih funkcija nakon njih, na kojima ćemo spremne, sa stranačkim kolegama, graditi bolje, humanije i osvještenije društvo.

Barbara Antolić Vupora  osvrnula se na aktualnu političku situaciju te  naglasila:

- Hrvatska stagnira u svemu, ljudi nisu zadovoljni i stvari se moraju mijenjati. SDP je ozbiljna stranka koja mora mijenjati Hrvatsku i  spremani smo za donošenje neophodnih promjena i preuzimanja odgovornosti za obnašanje vlasti na svim razinama.

Nakon radnog sastanka, sudionice su se uputile u Čakovec gdje su zajedno sa SDFŽ Međimurske županije sudjelovale na radionici pod nazivom “Imam ideju, nemam projekt", koju je vodila Lara Kvesić. Radionica je namijenjena edukaciji članica Foruma žena koje žele provoditi EU projekte.

- Edukacijom naših  članica usmjerili smo se na jačanje kapaciteta naše stranke, kako bi zajedničkim predanim radom i pažljivim planiranjem projekata mogli još više unaprjeđivati kvalitetu življenja u svojim sredinama - naglasila je voditeljica radionice Lara Kvesić. Sudionice radionice imale su priliku usvojiti i/ili unaprijediti svoja praktična znanja i vještine potrebne za razvijanje uspješnih, relevantnih i izvedivih projekata. Na taj način, osmišljavanjem i pripremom projekata i projektnih ideja, članice Foruma žena SDP-a nastoje utjecati na boljitak zajednice u kojoj žive. Tijekom radionice sudionice su upoznate sa sadržajem vezanim uz sustav ESI fondova s posebnim naglaskom na Europski socijalni fond.

Označeno u