Saborski zastupnik Jenkač u Saboru potegnuo pitanje dugotrajnih sudskih postupaka Foto: Ilustracija

Saborski zastupnik Jenkač u Saboru potegnuo pitanje dugotrajnih sudskih postupaka

VV | 7.4.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Dugotrajni sudski postupci i neriješeni predmeti bili su tema pitanja koje je HDZ-ov saborski zastupnik iz Varaždinske županije Siniša Jenkač na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru postavio ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici.

Jenkač je istaknuo da je Ministarstvo prvi puta izradilo specijalizirane planove za svaki županijski i općinski sud.

– Najavljuju se da će fokus biti na rješavanju neriješenih predmeta, posebno kad je riječ o predmetima kod kojih bi mogla nastupiti zastara. Najavljuju se također da će se tijekom ove godine riješiti svi predmeti stariji od sedam godina – rekao je Jenkač te ministra upitao kako će to biti provedeno i kakvi će biti učinci tih planova na čitavo pravosuđe.

Ministar Malenica je odgovorio da je na temelju dostupnih podataka napravljena analiza učinkovitosti rada pravosudnih tijela.

– Po principu oznaka svih 15 pravosudnih područja razvrstano je u crveno, zeleno i žuto. Crveno su označena pravosudna tijela koja imaju problema s učinkovitosti svoga rada, žuto koja imaju srednju učinkovitost i zeleno koja imaju zadovoljavajuću učinkovitost. Primarni cilj ovog akcijskog plana je skraćivanje trajanja sudskih postupaka, zatim rješavanje svih predmeta starijih od sedam godina te posebno praćenje i rješavanje kaznenih predmeta koji u naredne tri godine odlaze u zastaru – kazao je ministar.

U ovom trenutku na svim sudovima ima oko 430.000 neriješenih predmeta.

– Ukupna duljina trajanja sudskih postupaka je 283 dana. Realizacijom ovoga akcijskoga plana skratilo bi se trajanje sudskih postupaka s 283 na 208 dana i riješilo bi se 70.000 neriješenih predmeta od 430.000. A 25.000 predmeta starijih od sedam godina riješilo bi se u ovoj godini – najavio je ministar Malenica dodavši da ovaj akcijski plan mjesečno prati učinkovitost svih sudova.

Saborski zastupnik Siniša Jenkač dodatno je naglasio da je problematika dugoga sudovanja velik problem za građane.

– Pogotovo za gospodarstvo jer stečajni postupci traju i po 10 godina. Vjerujem da će ove aktivnosti ubrzati sve te sudske postupke i da će to biti početak rješavanja problema u pravosuđu – poručio je Jenkač u Hrvatskom saboru.

Označeno u