Renato Podbojec, kandidat Narodne stranke - Reformista za načelnika Općine Maruševec

Varaždinske vijesti | 28.4.2021. u 12:44h | Objavljeno u Aktualno

Renato Podbojec, magistar prava, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, kandidat je Narodne stranke - Reformista za načelnika Općine Maruševec.

Za početak, recite nam nešto ukratko o sebi.

- Po zanimanju sam magistar prava, završio sam Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, i od ožujka 2018. godine obnašam dužnost ravnatelja županijskog Doma zdravlja. Još tijekom studija zaposlio sam se u privatnoj tvrtki IUS Software za pravne i poslovne informacije gdje sam radio na razvoju pravnog i poslovnog informacij-skog sustava IUS-INFO, najveće digitalne baze pravnog sadržaja. Nakon što sam diplomirao, karijeru nastavljam u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, gdje sam napredovao od referenta preko savjetnika i voditelja EU projekata sve do tajnika Stručne službe, a u međuvremenu sam vodio i službu općih poslova Glavnog tajništva Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Dužnost ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije preuzimam u ožujku 2018. godine, a u prosincu iste godine izabran sam u Nadzorni odbor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, kroz koji aktivno predlažem rješenja za poboljšanje zdravstvenog sustava. Završio sam i program usavršavanja menadžer u zdravstvenim sustavima. U dosadašnjem radu bio sam članom raznih povjerenstava, odbora i radnih skupina, uključujući i Vlade Republike Hrvatske za izradu programskih dokumenata za financijsko razdoblje EU 2014. – 2020. te sam sudjelovao na mnogobrojnim seminarima i konferencijama, na nekima aktivno i kao predavač - rekao je Podbojec.

Imate impresivan životopis. Što Vas je potaknulo na kandidaturu za načelnika Općine Maruševec?

- Prije svega, mnogobrojna i svakodnevna podrška sumještana koju dobivam i poticaji da to učinim. Kao što sam istaknuo i prilikom objave kandidature, svjestan sam ozbiljnosti situacije i trenutka u kojem se nalazimo te sam spreman preuzeti odgovornost za vođenje i razvoj Općine kako bi sva svoja znanja koja sam stekao obrazovanjem i obnašanjem odgovornih dužnosti stavio na raspolaganje Općini Maruševec u kojoj živim od rođenja da postane bolje mjesto za život.

Što će biti temelj i okosnica Vašeg programa?

- Vrlo kratko – briga za djecu, mlade, obitelji, starije, gospodarski rast i razvoj te svekoliki napredak Općine. Općinsku upravu potrebno je učiniti učinkovitijom, odgovornijom i transparentnijom. Zbog svakodnevnih poja-va novih ugroza s kojima se susrećemo potrebno je sustav zaštite i sigurnosti mještana podići na još jedan viši nivo. Vezano na to, potrebno je redovito održavati i sustave kanalizacije i odvodnje, ali i reorganizirati rad i poslovanje općinske komunalne tvrtke Markom. Kroz gospodarski program potrebno je opremiti poduzetničku zonu, a Općina mora biti servis gospodarstvenicima i slušati njihove potrebe. Plan je povećati i naknade i izdvajanja za novorođenčad i sufinanciranje vrtića te iznosa stipendija, prijevoza učenika, produženog boravka i toplih obroka. Od većih infrastrukturnih projekata plan je svakako izgraditi multifunkcionalni kulturni centar koji je potreban Maruševcu i koji se najavljuje dulji niz godina, kao i sportski centar Iva u Donjem Ladanju, ali i muzej posvećen rudarstvu maruševečkog kraja, posebice vezano uz područja Donjeg Ladanja i Brodarovca. U Brodarovcu uređenjem jezera razvili bi se i turistički potencijali Općine. Planiramo povećati i izdvajanja za programe i projekte udruga te i nadalje ulagati u infrastrukturu, a sva općinska događanja moraju biti koordinirana između svih udruga. Više pažnje treba posvetiti umirovljenicima te se mora promicati dignitet Domovinskog rata, tradicija i baština maruševečkog kraja, kao i poticanje rekreacijskog sporta koji pridonosi očuvanju zdravlja.

Spomenuli ste zaštitu i sigurnost. Bili ste dugogodišnji pred-sjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Maruševec?

- DVD Maruševec sam vodio 3 mandata odnosno 12 godina. Član Društva sam od 1994. godine, u zvanju sam višeg vatrogasnog časnika s položenim stručnim ispitom MUP-a za samostalno vođenje vatrogasnih intervencija. Odlikovan sam i srebrnom vatrogasnom plamenicom za hrabrost i požrtvovnost. Biti članom jedne takve udruge nešto je na što sam posebno ponosan. Za mog mandata riješeni su imovinsko-pravni odnosi oko „starog“ vatrogasnog doma, vlastitim sredstvima nabavljena su 2 vozila (kombi vozilo Mercedes Vito 2011. i navalno vozilo MAN 2017.), Društvo je preselilo u nove prostorije u sklopu općinske zgrade, povodom 110. obljetnice izdana je bogata monografija, a 2019. godine realizirana je donacija navalnog vozila Iveco Magirus od grada Traunreuta.

Na dužnosti ravnatelja župa-nijskog Doma zdravlja ste nešto više od 3 godine. Kakva je situacija u zdravstvu?

- Preuzimanjem dužnosti ravnatelja županijskog Doma zdravlja u ožujku 2018. godine stečeno znanje i iskustvo iskoristio sam za konstantno unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite Varaždinske županije. Broj ordinacija u djelatnostima obiteljske medicine povećali smo sa 9 na 21, a u dentalnoj sa 7 na 12. Pod mojim rukovođenjem u Domu zdravlja provodili smo EU projekte ukupne vrijednosti cca 39 mil kn, i to energetske ob-nove, opremanja ordinacija medicinskom opremom, infrastrukturnih zahvata na objektima, specijalizacija liječnika. Uspostavili smo i posebno dežurstvo u Ivancu vikendima i blagdanima, što koristi i mještanima Maruševca, a pojavom epidemije bolesti COVID-19 organizirali smo i uspostavu punktova za uzimanje briseva u Varaždinu, Ivancu i Ludbregu.

Dotaknuli ste se EU projeka-ta u Domu zdravlja kojima ste rukovodili. Kakvi su planovi u Općini Maruševec po pitanju EU projekata?

- Prema javno dostupnim po-dacima, unazad 4 godine Općina Maruševec samostalno je provela 1 infrastrukturni EU projekt, rekonstrukciju nerazvrstane ceste Druškovec – Maloki za što je iz EU fondova povučeno bespovratnih sredstava 882 tisuće kuna, te je bila nositelj 3 „soft“ projekta: „Recikliraj i profitiraj“, vrijednosti 565 tisuća kn – provedba informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom (zajedno s Općinom Petrijanec), „Promocija zdravlja i prevencija kardiovaskularnih bolesti na području općine Maruševec“, vrijednosti 237 tisuća, i «Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana», financiran uz podršku Europske unije kroz program “Europa za građane”, gdje je partner na projektu bila pobratimljena slovenska općina Rogatec, vrijednosti 10 tisuća eura. To je svakako pohvalno, ali s obzirom na mogućnosti i potencijale smatram da je nedovoljno iskorišteno. Nije izgrađen multifunkcionalni kulturni centar ni sportski centar Iva u Donjem Ladanju, za što je bilo moguće tražiti financiranje putem mjere 7.4.1. u kolovozu/rujnu 2018. (dvije neuspješne prijave, nedovoljan broj bodova), nije dovršeno stavljanje u funkciju poduzetničke zone (infrastrukturno opremanje) za što je bilo moguće financiranje u razdoblju travanj – rujan 2017. ni izgrađeno reciklažno dvorište za što je bio javni poziv od ožujka do prosinca 2017. Nije se sudjelovalo ni na jednom INTERREG projektu kao prijavitelj odnosno nositelj ili korisnik. Planiramo pratiti i prijavljivati se na sve natječaje koji se objavljuju kako bi maksimalno iskoristi-li sva europska sredstva koja nam budu na raspolaganju za poboljšanje kvalitete života u Maruševcu -. zaključio je Podbojec.