Reformisti: "Sjednica putem aplikacije Zoom je nedemokratska" Foto: VV/ Arhiva

Reformisti: "Sjednica putem aplikacije Zoom je nedemokratska"

Varaždinske vijesti | 16.7.2020. u 18:53h | Objavljeno u Aktualno

O načinu provođenja sjednice i nekim točkama dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina koja će se sutra održati oglasili su se i varaždinski Reformisti.Ističu da kao i vijećnici iz SDP-a neće sudjelovati na sjednici, već će doći ispred Gradske vijećnice u 13 sati u znak protesta. Osvrnuli su se i na održavanje sjednice putem aplikacije Zoom te su takav način rada nazvali nedemokratskim dok najavljenu prodaju Termoplina nazvali su pljačkom građana.

U nastavku donosimo cijelo priopćenje varaždinskih Reformista:

"Povodom sazvane 29. sjednice Gradskog vijeća grada Varaždina za ovaj petak, 17. srpnja 2020. godine, te tema koje će se naći na dnevnom redu, mi vijećnici u Gradskom vijeću iz redova Narodne stranke Reformisti primorani smo obratiti se javnosti nastavno na način sazivanja i održavanja ove sjednice.

Predsjednik Gradskog vijeća g. Damir Habijan, kao i njegov 'nalogodavac' gradonačelnik Ivan Čehok, ponovo svjesno krše odredbe članka 88., stavka 1. Poslovnika o radu Gradskog vijeća o sazivanju sjednica u pravilu 10 dana prije održavanja sjednice, na što smo na žalost već odavno navikli. No, sada, kada se sprema zaduženje grada u iznosima koji premašuju 200 milijuna kuna, gradski vijećnici ne dobivaju materijale na vrijeme, već će o najvećem problemu grada Varaždina materijale zaprimiti najvjerojatnije dan-dva uoči same sjednice. Da farsa bude veća, sjednicu predsjednik GV Damir Habijan saziva na način da se ista održi elektroničkim putem, preko ZOOM aplikacije, čime direktno pogoduje nedemokratskom i nepotrebnom načinu rada i odlučivanja o najbitnijim temama za život građanka i građana grada Varaždina.

Usporedbe radi, sjednica županijske skupštine Varaždinske županije, koja ima 41 vijećnika se može održati u živo, u kontroliranim uvjetima, s pridržavanjem svih mjera distance propisanim od strane HZJZ i Stožera Civilne zaštite, no sjednica Gradskog vijeća s 25 vijećnika se na isti način ne može organizirati. Da li je gradska uprava doista toliko nesposobna da ovakvu sjednicu ne može organizirati (iako su već jednu takvu sjednicu uspješno organizirali) ili jednostavno žele maksimalno ušutkati sve neistomišljenike, tj. oporbene vijećnike koji preko elektronske aplikacije ni približno kvalitetno ne mogu iznijeti sve argumente protiv predloženih štetnih prijedloga odluka Ivana Čehoka? Naravno, razlog je potpuno prigušenje i ušutkavanje neistomišljenika, pa čak i u Gradskom vijeću.

Ovakav sramotan, nepotreban, nedemokratski postupak Predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana i gradonačelnika Ivana Čehoka još jedan je pokazatelj da prijedloge koje će u petak iznijeti na Gradskom vijeću moramo smatrati u krajnju ruku pravno i zakonski sumnjivim, a cijeli postupak prikrivanjem pokušaja namirenja svih sudionika koji su problem sa balama i stvorili.

17 opširnih dokumenata koje su gradski vijećnici dobili na uvid tri dana uoči sjednice GV-a vezanih na tzv. 'integralno rješenje', a koje bi vijećnici sa razumijevanjem trebali iščitati i o istima donijeti svoje mišljenje, su dostavljeni puno prekasno, bez savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, o istima bi se trebalo raspravljati preko online aplikacije, u doba godišnjih odmora. Ne trebamo previše razmišljati da bi zaključili da gradonačelnik Čehok ponovo radi na svoj stari način koji ga je i odveo u zatvor, zbog kojeg je i nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Nadalje, namjeru prodaje dionica TD Termoplin, i gubitak upravljačkog paketa u poduzeću koje je od posebnog interesa za građane Varaždina bez savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, smatramo izravnom pljačkom građana grada Varaždina. A kada još gradonačelnik ne daje nikakvo suvislo objašnjenje zašto se ide u prodaju udjela u Termoplinu, kada Željko Bunić, direktor Varkoma i bliski suradnik gradonačelnika Čehoka, radi procjenu vrijednosti TD Termoplina po kojoj bi se trebala definirati prodajna cijena, naravno da i ovdje nešto jako 'smrdi'.

Gradski vijećnici iz redova Narodne stranke Reformisti, zbog svega gore navedenog, smatraju održavanje 29. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina ovaj petak 17.07.2020. godine neopravdanim na predloženi način, ishitrenim, te bez bilo kakvog očitog razloga zbog čega se organizira u ovako velikoj žurbi i elektronskim putem. Kako smatramo ovakvo sazivanje sjednice Gradskog vijeća pokušajem gradonačelnika Čehoka da odgovornost sa sebe prebaci na članove Gradskog vijeća, a kao što je to već prije u svojoj karijeri često radio, na navedenoj sjednici nećemo sudjelovati. Sutra ćemo se pridružiti kolegicama i kolegama vijećnicima iz redova SDP-a u 13 sati ispred Gradske vijećnice u protestu zbog ovakvog sazivanja i održavanja sjednica Gradskog vijeća" -  piše u priopćenju varaždinskih Reformista.