Rotary donirao ginekologiju - Stigli suvremeni krevetići za novorođenčad

| 23.10.2015. u 11:58h | Objavljeno u Aktualno

U Službi za ginekologiju Opće bolnice Varaždin upriličena je primopredaja donacije Rotary cluba Jug. Klub je donirao moderne i ugodne krevetiće za novorođenčad koji će uljepšati i učiniti ugodnim prve dane života i zajedničkog druženja majkama i njihovoj dječici. U rodilištu Opće bolnice Varaždin godišnje se porodi od 1600 do 1800 novorođenčadi (otprilike do 5 poroda dnevno)iz Varaždinske županije te obližnjih županija Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Međimurske. Novorođena se dječica smještaju uz majke kako bi majka djetešce mogla uzeti k sebi kad god to zaželi ili kad god to dijete zatraži. Trenutno se koriste kolijevke koje su pribavljene prije 30-tak godina donacijom UNICEF-a.

Kako je naglasio predsjednik Rotary kluba Jug Martin Kralj donacija od pet krevetića pribavljena je zahvaljujući prihodima od ovogodišnjeg humanitarnog festivala vina i susretljivosti vinara i drugih sponzora. Krevetići su izrađeni od akrilnog stakla s ukrasnim detaljima, funkcijom podizanja i spuštanja te mogućnošću postavljanja djeteta u položaj s povišenim uzglavljem nakon hranjenja.

Sanacijski upravitelj bolnice Mladen Smoljanec zahvalio je klubu te istaknuo kako je bolnica već dugo nositelj titule „Prijatelj djece“ te vod brigu o djeci prije i prilikom rođenja, ali kasnije te su ovakve donacije neophodne. Ove krevetiće imaju rijetke bolnice u Hrvatskoj, kazao je te dodao kako se bolnica trudi postati Centrom izvrsnosti. Predao je zahvalnicu predsjedniku kluba.

Spomenuti klub već je ranije surađivao s varaždinskom bolnicom. Pomogli su opremiti pedijatrijski odjel ležajevima na sklapanje kako bi roditelji mogli boraviti u bolnici s djecom, a opremili smo i kabinet za fizikalnu terapiju djece s neuro-razvojnim poremećajima.

Također, prezentirana je i donacija bolnici od strane Doma zdravlja. Radi se o stolu za ginekološke preglede za teško pokretne pacijentice koji se nalazi u bolničkoj ginekološkoj ambulanti.