Ivanec prvi na listi top 10 malih gradova u Europi za privlačenje stranih ulaganja

I.D./Varaždinske vijesti | 16.2.2016. u 20:29h | Objavljeno u Aktualno

Na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2016./2017. (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.), jedan od najuglednijih poslovnih časopisa na svijetu, britanski Financial Times, smjestio je Grad Ivanec na čelno mjesto liste od top 10 malih gradova u Europi (manjih od 100.000 stanovnika) s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

Ovo je već drugi put u dvije godine da tim vrhunskih analitičara FDI-a (grupe Financial Timesa koja se bavi praćenjem, analizom i predviđanjima kretanja u ulagačkom sektoru u međunarodnom biznisu) svrstava Ivanec na popis deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija na razini europskih mikro gradova.

Podsjećamo, i prije dvije godine su FDI-evi analitičari prepoznali da Ivanec, kao mali grad iz Hrvatske koja je tek trebala postati nova članica EU (tada je bio svrstan na deseto mjesto), potencijalnim ulagačima nudi novi iskorak u vidu inovativnih strategija kojima promiče prijateljsko okruženje prema ulagačima.

- Samom činjenicom da je ove godine Ivanec rangiran na prvo mjesto među top 10, pokazuje da je FDI-ev tim nepogrešivo prepoznao dodatni napor koji je gradski tim u međuvremenu uložio u daljnji rad na gradnji imidža Ivanca kao business friendly sredine - ističu iz Grada Ivanca.

Veseli činjenica da se na tablici deset najboljih, Ivancu pridružio još jedan grad iz Hrvatske, Jastrebarsko. To se povezuje s činjenicom da su ova oba grada certificirana u projektu BFC SEE (Business Friendly Certifikation In South East Europe), koji se ovim pokazuje kao osnova na kojoj se i mali hrvatski gradovi svojim strategijama probijaju u više nego žestokoj međunarodnoj kompeticiji za investicije.

Inače, među FDI-evim konačnim rezultatima natječaja (koji je bio raspisan za više ekonomskih kategorija u konkurenciji megalopolisa, velikih, srednjih, malih i mikro gradova te regija) – osim Ivanca i Jastrebarskog nema baš nijednog drugog grada, a ni županije iz Hrvatske.

- Ovakva nagrada priznanje je svima u Gradu Ivancu koji su tijekom prošlih godina kroz razne projekte radili na stvaranju stimulativnih poslovnih strategija za ulagače. Njihovu osnovu čini uklanjanje administrativnih zapreka u poslovnim inicijativama potencijalnih investitora te fleksibilna lokalna samouprava koja im je u svakom trenutku na raspolaganju, od aktiviranja pa sve do završetka njihovih poslovnih projekata - napominju iz Grada Ivanca.

- Kako bi se izbjegle pogrešne i zlonamjerne interpretacije, kakvih je bilo i prilikom prvog dobivanja iste nagrade prije dvije godine, treba naglasiti da Ivanec nagradu FT-a dobiva za cijeli konglomerat razrađenih stimulativnih mjera, poticaja i strategija kojima želi privući direktna strana ulaganja i s kojima bi vjerojatno, u nekoj zapadnoj zemlji bio top odredište za investicijske projekte - ističu iz gradske uprave.

Dodaju da se, nažalost, aktualno stanje tranzicijskog gospodarstva u Hrvatskoj i poznati problemi koji prate našu ekonomiju, na hrvatsko, a samim time i na ivanečko gospodarstvo, odražavaju izostankom opsežnijih stranih ulaganja.

- Na ivanečkom području taj je problem još i više potenciran vrlo aktualnim prometnim stanjem pa je upravo nedostatak kvalitetne ceste (brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina) bio glavni razlog što nekoliko ozbiljnih stranih investitora svoje projekte nije odlučilo realizirati u Ivancu. Tako dugo dok ne dođe do promjene takvih trendova, Grad Ivanec će nagradu Financial Timesa iskoristiti kao golemu reklamu na europskoj razini, reklamu koja se ne može platiti novcem zato jer ju je, prije svega, trebalo zaslužiti. A to je daljnje brendiranje Ivanca kao, potvrđeno, kvalitetne ulagačke destinacije u Hrvatskoj - naglasili su iz Grada Ivanca.