Predrag Štromar: Sjever je zakinut u odnosu na ostatak Hrvatske

V.V./Večernji list | 8.5.2017. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Sjever je definitivno zakinut - kazao je u intervjuu za današnji Večernji list župan Varaždinske županije Predrag Štromar odgovarajući na pitanje je li sjever zakinut u odnosu državne vlasti prema njemu u odnosu na ostale dijelove Hrvatske.

- Da se nalazimo tamo negdje oko Metkovića, dobili bismo financijsku ili barem moralnu podršku za naše projekte. Ovako sve moramo sami i zato radimo više od drugih i zato smo se za projekte izborili. Dok god se sredstva iz ministarstva dijele po stranačkom ključu, ili još gore, po lokalpatriotskom, u smislu da se ulažu u kraj odakle dolaze ministri, onda je to već ozbiljan problem koji onemogućava ravnomjeran razvoj, ne samo sjevera već i ostalih dijelova Hrvatske - kazao je Štromar za Večernji.

Uz to, ponovno je pohvalio model javno-privatnog partnerstva.

- Projekti po JPP-u stvorili su uvjete za jednosmjensku nastavu - kazao je Štromar te dodao kako zbog JPP-a sada imamo zadovoljne ravnatelje koji ne moraju brinuti o održavanju objekata, kao i zadovoljne nastavnike koji mogu lakše organizirati nastavu u jednoj smjeni.

- Tu su naravno i zadovoljni roditelji i ono najbitnije, zadovoljni učenici koji imaju više vremena za izvannastavne aktivnosti, hobije, ali i više vremena za učenje. U Varaždinskoj županiji čak 90 posto učenika pohađa nastavu u jednoj smjeni, hrvatski je prosjek 16 posto, a primjerice u Zagrebu neki učenici idu u čak tri smjene - ukazao je župan te podsjetio kako je projekt realiziran u svega tri godine.

- Po klasičnom modelu gradnje za to bi nam trebalo više od 20 godina. Država je pokušala pokrenuti projekt organiziranja nastave u jednoj smjeni što je europski način organiziranja nastave, ali nije uspjela - zaključio je Štromar.

Cijeli intervju pročitate na stranicama Večernjeg lista.

Označeno u