Posavec: Oprostite za koaliciju s HDZ-om

Varaždinske vijesti | 14.7.2019. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Međimurski župan Matija Posavec, HNS-ov nositelj liste na nedavnim izborima za Europski parlament, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" kritizirao je Vladu Andreja Plenkovića, u kojoj je, kako kaže, previše ministara umiješano u afere, a mjesecima se ništa ne poduzima.

Poručio je i da bi njegova stranka trebala odmah izići iz takve koalicije te se javno ispričao što je HNS prije dvije godine uopće ušao u politički brak s HDZ-om.

Iz vodstva HNS-a poručuju kako je Posavec govorio u svoje, a ne u ime stranke te da zbog toga neće biti kažnjen, kao i da ne očekuju zahladnjenje odnosa s HDZ-om.

- Smatram da trebaju otići ministri Marić, Tolušić i Žalac, na isti način na koji je otišao i ministar Kuščević. Rekonstrukcija Vlade je dobra, najpošteniji bi bili novi izbori - ponovio je Posavec za HRT-ovu emisiju i složio se s mogućnošću da se parlamentarni i predsjednički izbori održe u isto vrijeme. Također, naveo je da se zalaže za formiranje građanskog centra.

- Ja u tom centru vidim HSLS, nas i reformiste, i Pametno i gospođu Orešković - izjavio je.

Na pitanje o mogućem izlasku iz HNS-a bio je jasan.

- Ja već dvije godine nisam zadovoljan sa stanjem u stranci. Upozoravao sam na to i dao sam ostavku na sve stranačke funkcije. Prvo se treba ispričati zbog onoga što je HNS napravio prije dvije godine - kazao je Posavec.

- Najbolje bi bilo da su se tada održali parlamentarni izbori. Stranci treba drukčiji smjer i spreman sam preuzeti taj rizik. Vratiti stranku na pravi put, put kakav je vidjela Savka Dabčević-Kučar - izjavio je međimurski župan u emisiji "Nedjeljom u 2".

Smatra da država ima maćehinski odnos prema sjeveru Hrvatske.

- To stvara osjećaj nepravde, kada se negdje ulupaju milijarde u spašavanje nekih industrija, zašto se to nije događalo u tekstilnoj i obućarskoj industriji u Međimurju - dodao je.

- Prema indeksu klijentelizma, od pet zaposlenih u Međimurju, četiri su u privatnom sektoru, a jedan u javnom. Imate županije gdje je potpuno obrnuta situacija i samo želimo da se stvari poslože - zaključio je Posavec.

Osvrnuo se na situaciju s iskorištavanjem fondova EU-a te komentirao i trenutačnu situaciju i probleme romske nacionalne manjine u Međimurju. Dotaknuo se i ulaganja u strukovno obrazovanje te zbrinjavanja otpada u Međimurju. Na kraju emisije Posavec je istaknuo kako se, unatoč katkad teškim udarcima, nije razočarao u politiku.

Označeno u