Podolnjak: Za hrvatske političke elite samo mrtav referendum je dobar referendum Foto: Arhiva Varaždinske vijesti

Podolnjak: Za hrvatske političke elite samo mrtav referendum je dobar referendum

Varaždinske vijesti/N1 | 18.10.2018. u 14:21h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak, koji je inicijativi Narod odlučuje pomagao u sastavljanju referendumskih pitanja, u srijedu je izjavio u Saboru da je "za hrvatske političke elite samo mrtav referendum dobar referendum, jer ne žele referendume".

- Kada budemo imali detaljnije informacije zašto je četrdesetak tisuća potpisa inicijative Narod odlučuje proglašeno neispravnima, moći ćemo više reći. Očekujem da se pozovu predstavnici referendumskih inicijativa i da ih se informira o svim potpisima koje je Ministarstvo uprave utvrdilo kao nevažeće, kako bi se oni mogli očitovati. To bi trebalo biti prije sjednice Odbora za Ustav - rekao je Podolnjak, prenosi N1.

Založio se za to da se referendum napokon pravno uredi, kako bi se znalo o čemu se sve može raspisati. Ali, naglašava, svaka promjena koja je dosad predlagana uvijek je težila ograničiti pravo građana na referendum.

- Ti zakoni nisu dosad predlagani kako bi se građanima omogućilo da lakše realiziraju pravo na neposredno izjašnjavanje, nego da se to oteža. Takvi su se zakoni predlagali bez obzira na Vladu koja je upravljala u tom trenutku Hrvatskom, što je nailazilo na otpor građana i zato mnoga područja referenduma nisu još regulirana. Za hrvatske političke elite samo mrtav referendum je dobar referendum. Oni ne žele referendume - ocijenio je Podolnjak.