Patafta: Izuzet ću se iz glasanja oko točaka povezanih s ugovorima koje sam potpisao kao poduzetnik

| 17.7.2020. u 14:29h | Objavljeno u Aktualno

Uoči današnje sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, njegov potpredsjednik i vijećnik Davor Patafta uputio je dopis kolegama, članovima ovog predstavničkog tijela, osvrćući se na jednu od anonimnih elektroničkih poruka koju su dobili, ali i šire.

O osobi koja se nije u stanju potpisati u e-mailu prijetnji i zastrašivanja, kako naglašava, puno govore njegova djela i njegov način rada.

- O zlonamjernosti dostavljenog maila govori i činjenica da se tvrdi u prvoj rečenici da bi se mogli na vijeću “blagosloviti” ugovori koji su jednom sudu u Zagrebu “nepravomoćnom” presudom sporni (  i koja tek je predmet kontrola i žalbi na Vrhovnom sudu Rh ) . Istovremeno u dostavljenim materijalima je vidljivo ako ja znam čitati da se navedeni ugovori “raskidaju” i ugovorne strane vraćaju što su dobile tako da osobe koje zastrašuju i ponovno stvaraju konstrukcije i strahove nisu očigledno ni pročitale navedene materijale ili ih žele lažno prikazati. Ako  pak im je ta presuda i stav tog suda toliko bitan i ključan zašto onda javno ne podrže neka rješenja iz materijala da se upravo po toj presudi ( i još povoljnije od te presude za grad) rješava problem baliranog otpada kao i drugi ugovori koje je navedeni sud na kojeg se oni pozivaju ocijenio ispravnim, pita Patafta.

U dopisu moli predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana (HDZ) da „instituciju gradskog vijeća zaštiti od različitih prijetnji i zastrašivanja od strane bivšeg odvjetnika Grada i Udruge u kojoj je isti odgovorna osoba.

-Po važećim zakonima nitko (a poglavito ne bivši odvjetnik Grada) nema pravo štampati i distribuirati te promovirati materijale sa slikama gradskih vijećnika, te pisati na njima na prikazani način da su “grobari grada Varaždina” i slično u trenucima kada isti raspravljaju o problemima koje je i on proizveo. Dodatno, na težini ovakvim zastrašivanjima daje činjenica da je aktualna tema rješavanje dugogodišnjeg problema baliranog otpada na vodozaštitnom području u Brezju, gdje su nadležne institucije inspekcije i Ministarstvo zaštite okoliša utvrdile veliku štetu u okolišu i potrebno uklanjanje zbog bitne sanacije vodozaštitnog područja. Ne treba podsjetiti da je isti bivši odvjetnik Grada šest godina isti problem više pravno komplicirao nego ga konstruktivno rješavao (potvrđeno stavovima i odlukama Visokog trgovačkog suda i Vrhovnog suda RH), navodi Patafta.

Svima je jasno, kako naglašava,  da je u pravnoj državi svatko nevin dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže suprotno.

-Nitko ne može (to bi trebalo biti jasno i bivšem odvjetniku Grada koji je te struke i odgovorna osoba u predmetnoj Udruzi) da na ovakav ili slični način ništa predbacivati, a poglavito ne osoba čijih već na desetine konstruiranih tvrdnji i stavova su sudovi i nadležna državna tijela odbacili.   O točnosti tvrdnji i stavova navedenog bivšeg odvjetnika grada rekli su suci: 5 suca Vrhovnog suda, 3 suca Visokog trgovačkog suda , 3 suca županijskog suda u Zagrebu, sudac Varaždinskog trgovačkog suda, DORH i USKOK u odbačajima kaznenih prijava, USKOK 2018 godine...Zašto se njima nije kao svojoj struci javno suprotstavio, pita Patafta te ukazuje da o želji udruge naziva “Varaždin bez smeća” da nešto naprave u svezi rješavanja baliranog otpada “puno govori činjenica da nisu do sada dali nikakav konstruktivan pravno/ekološki provediv koncept odnosno prijedlog kako riješiti balirano smeće (otpad) na vodozaštitnom području u Brezju, što je u suprotnosti i sa njihovim statutom zbog čega su se udružili i osnovali“.

Na kraju, navaljuje i da neće glasovati o spornim prijedlozima.

-Ja kao sto sam uvijek do sada isticao ću se izuzeti iz glasanja oko točaka povezanih s ugovorima koje sam potpisao kao poduzetnik prije desetak godina kada nisam bio gradski vijećnik ali istovremeno ću uvijek jer je to moja dužnost argumentiranim reakcijama ukazati na neistinite tvrdnje i zlonamjerne konstrukcije koje procjenjujem da su na štetu Grada Varaždina, navodi potpredsjednik Gradskog vijeća.