Oglasio se i ludbreški HNS: "Bilićeva oporba jednoglasno kaže dosta!" Foto: HNS

Oglasio se i ludbreški HNS: "Bilićeva oporba jednoglasno kaže dosta!"

Varaždinske vijesti | 29.6.2019. u 12:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što su ludbreški vijećnici SDP-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista poslali priopćenje vezano uz sjednicu Gradskog vijeća Ludbrega, oglasili su se i ludbreški HNS-ovci.

Na 15. sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega, u petak, 28. lipnja 2019. godine, još prije izglasavanja dnevnog reda, oporbeni vijećnici HNS-a, HDZ-a, HSLS-a i nezavisni vijećnici napustili su sjednicu. Naime, vijećnica HNS-a Petra Horvat imala je primjedbu na dnevni red te je tražila da se tri toke dnevnog reda izostave sa sjednice.

– Radi se o točkama koje se tiču upravljanja imovinom Grada Ludbrega, odnosno u kojima se odlučuje o stjecanju i otuđivanju nekretninama u vlasništvu Grada Ludbrega. S obzirom da je gradonačelniku Biliću vođenje Grada „igra bez granica“, a prijedloge i sugestije oporbenih vijećnika naziva cirkusom i predstavom u kojem su Bilićevi vladajući danas bili publika, oporba je morala reagirati – istaknula je Horvat.

HNS-ovci su u činovima prikazali tijek sjednice, a mi ih prenosimo u cijelosti:  

„Čin/Propust broj 1

Točka 11. Prijedlog Odluke o prihvaćanju ponude za kupnju zemljišta u Gospodarskoj zoni sjever u Ludbregu, koja je imala za cilj otkupiti privatno zemljište, nije usklađena sa zakonom. Naime 2015. je izašao novi Zakon o procjeni nekretnina u kojem stoji da procjembeni elaborati koji su doneseni prije 2015. godine vrijede maksimalno 4 godine. U materijalima se gradonačelnik poziva na Procjenu tržne vrijednosti iz siječnja 2014., što znači da je u siječnju 2018. prestao vrijediti navedeni elaborat.

Čin/Propust broj 2

Točka 15. tiče se prodaje zemljišta trgovačkom centru u Ulici Rudolfa Fizira. Da podsjetimo, na 13. sjednici GV već je navedena točka bila na dnevnom redu, a o čemu je vijećnica Petra Horvat već upozorila gradonačelnika da se radi o procjeni cijene zemljišta koja je na štetu grada Ludbrega, a na korist kupca koji kupuje zemljište. Naknadno je ta točka skinuta s dnevnog reda 13. sjednice, da bi u petak na sjednici opet imali tu točku, ali s jednim dopisom isprike procjeniteljske kuće u kojem se ispričava zbog ranije pogreške i u kojem kaže da je malo pogriješio u nekim koeficijentima. Pogreška je bila samo 400.000 kuna razlike! Znači, da se tada na 13. sjednici odlučivalo o toj točci, vladajući bi izglasali takovu odluku koja umanjuje prihod Grada za više od 400.000 kuna!

Da podsjetimo, to je onaj isti procjenitelj za kojeg je Ministarstvo graditeljstva utvrdilo da je radio procjene zemljišta Ciglane Ludbreg d.o.o. s izmišljenim koeficijentima te je u tom postupku procjene rezultirao pogreškom u procjeni za milijunski iznos.

Ministarstvo je, naime, utvrdilo da su predmetni procjembeni elaborati izrađeni protivno odredbama Zakona i da nisu relevantni dokumenti za upotrebu.

Utvrđeno je, među ostalim, da je procjenitelj prilikom izrade elaborata jednu nekretninu paušalno odredio kao ruševinu, dok je ostale, koje su prema fotodokumentaciji u istom stanju, vrednovao i za njih radio izračun, umjesto da je ukalkulirao troškove rušenja i deponija.

Prema Ministarstvu, utvrđeno je i niz drugih nepravilnosti. Primjerice, primjena izmišljenih koeficijenata, povećavanje površina iz neto u bruto bez ikakvog obrazloženja, navođenje jedinične cijene građenja bez elaborata i obrazloženja, paušalno određivanje komunalnog doprinosa i sl.

Čin/Propust broj 3

Točka 14. Prijedlog Rješenja o raspisivanju natječaja za prodaju zemljišta poslovne namjene između sportske dvorane i groblja u Ludbregu. Obzirom da je procjenitelj već dokazano „fulao“ u svojim procjenama za 1,5 milijuna kuna, i uvažavajući činjenicu da je Procjembeni elaborat procjenitelja sastavni dio ove Odluke, baca se sumnja na vjerodostojnost takove procjene.

Za ni jedan navedeni Procjembeni elaborat nije ishođeno mišljenje Županijskog procjembenog povjerenstva, a što je Grad bio dužan sukladno članku 12, stavak 1, podstavak 3 Zakona o vrijednosti nekretnina ishoditi prije prihvaćanja istih.

Nakon objašnjenja vijećnice Horvat, istupio je gradonačelnik Bilić koji je rekao da neće prihvatiti takove prijedloge, nakon čega je Mladen Žunko, nezavisni vijećnik u ime Kluba vijećnika HNS-a i nezavisnog vijećnika zatražio stanku.

Nakon stanke, oporbeni vijećnici su imali isto tako primjedbe na dnevni red, a najviše su zamjerili skidanje aktualnog sata s dnevnog reda i stavljanja „zanimljivih“ točaka na kraj dnevnog reda kako ludbreška javnost ne bi bila upoznata s postupanjem gradonačelnika Bilića.

Nakon iznošenja nezadovoljstva, cijela oporba napustila je sjednicu i time srušila kvorum Biliću.

Ističemo da je HNS uvijek podržavao dobre projekte, ali na rasipanje novca građana ne možemo zatvarati oči.

– Gradonačelnik Bilić stalno povećava namete. Izbija novac iz novčanika građana kroz povećanje prireza, porez na klijeti, povećanje komunalne naknade. I sada, umjesto da raspolaže imovinom Grada na način dobrog gospodara, on rasipnički nastavlja trošiti novce Ludbrežana – zaključila je Horvat.