O planu oporavka od koronakrize na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će biti i Sunčana Glavak Foto: Ilustracija

O planu oporavka od koronakrize na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će biti i Sunčana Glavak

VV | 22.7.2020. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno

Europski parlament sutra, 23. srpnja održat će izvanrednu sjednicu na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Glavna tema sjednice bit će zaključci koje je usvojilo Europsko vijeće na izvanrednom sastanku u Bruxellesu od 17. do 21. srpnja ove godine, a koji se odnose na rad na oporavku od posljedica uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 u okviru instrumenta EU sljedeće generacije te na višegodišnji financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Plan oporavka Europske unije težak je 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi eura predviđeno za bespovratnu pomoć, a 360 milijardi eura u obliku zajmova. Sedmogodišnji proračun Europske unije iznosi 1.074,3 milijarde eura. Tim proračunom Europskoj uniji omogućit će se da odgovori na aktualne i buduće izazove te da ispuni svoje političke prioritete.
Hrvatskoj je u novoj financijskoj perspektivi na raspolaganju 22 milijarde eura koje će usmjeriti prvenstveno u gospodarski oporavak i daljnji ravnomjerni razvoj zemlje. Taj iznos viši je od jednogodišnjeg državnog proračuna i dvostruko viši u odnosu na sredstva iz prethodnog sedmogodišnjeg razdoblja.

Dogovor Europskog vijeća treba potvrditi Europski parlament, a očekuje se da će na izvanrednoj sjednici biti usvojena Rezolucija o zaključcima.

Označeno u