NS-REFORMISTI Umirovljenicima ne daju klipiće, a na račun Grada putuju u Japan

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Posljednji istup i neprimjerena retorika zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina Zlatana Avara u jednom lokalnom tjedniku još jednom ukazuje na odnos koji Grad Varaždin ima prema mjesnim odborima.

Ukazali su na to na današnjoj pressici u Društvenom domu u Jalkovcu Ivana Golubić Horvat, predsjednica Vijeća 2. mjesnog odbora Varaždin, Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Varaždin i potpredsjednik ŽO Reformista Varaždinske županije, Stjepan Lončar, predsjednik Vijeća 4. mjesnog odbora Varaždin, Robert Vugrin, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jalkovec i potpredsjednika Gradske organizacije Reformista Varaždin, Darko Detelj, gradski vijećnik, potpredsjednik Vijeća 6. mjesnog odbora Banfica i potpredsjednik GO Reformista Varaždin te Ivana Borovec, potpredsjednica Vijeća Mjesnog odbora Zbelava.

- Ovo nije samo vrijeđanje i ponižavanje legitimno odabrane mjesne samouprave, predsjednika vijeća mjesnih odbora i članova vijeća, nego i svih onih koji svojim angažmanom kroz udruge ili na druge načine žele doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Vrijeđanjem vijećnika zapravo se vrlo prozirno i naivno skreće pozornost od stvarnih problema u mjesnim odborima, a koje gradska vlast ne rješava. A mogući razlog je i činjenica što politička opcija gradonačelnika Ivana Čehoka uopće ne participira u radu mjesnih odbora - rečeno je, između ostalog, na pressici.

Jednoglasne odluke VMO

Usto, na pressici je naglašeno kako je velika većina odluka vijeća mjesnih odbora u kojima su predsjednici iz redova Reformista donesena jednoglasno, odnosno uz podršku svih stranaka, a ne samo SDP-a kao koalicijskog partnera u mjesnim odborima.
- U mjesnim odborima nisu važne stranačke boje, već stvarni problemi naših građana - kažu iz Reformista.

Grad povećao izdatak za domjenke za 224 posto?!

Dogradonačelnik Zlatan Avar bi prije svega trebao biti upoznat da se upravo bez njegovog potpisa i suglasnosti ne može potrošiti niti jedna kuna, a na što se zaista troše sredstva u mjesnim odborima na primjeru Jalkovca u prezentaciji je odgovorio predsjednik Vijeća MO-a Jalkovec Robert Vugrin.

- U Mjesnom odboru Jalkovec u svega godinu dana mojeg mandata uredili smo Društveni dom, koji je bio zapušten i u kojem se nisu rješavale osnovne stvari. Neispravne i opasne elektroinstalacije, stolovi stari preko 20 godina, nije postojao niti jedan funkcionalan vatrogasni aparat, hidrantsko crijevo i kutija za prvu pomoć, što i dalje nije dovoljno jer prokišnjava krov i neki prozori se ne mogu fizički zatvoriti. U prošloj smo godini organizirali jedno druženje na koje su bili pozvani svi vijećnici, članovi DVD-a Jalkovec, Društvo za sport i rekreaciju Jalkovec, Udruga umirovljenika, laureati sa članovima obitelji, i to je događanje koštalo ukupno 3.800 kn. No, pravo je pitanje tko tu zapravo troši novac naših građana na domjenke? Odgovor se može jasno dobiti u polugodišnjem financijskom izvješću proračuna Grada Varaždina, gdje se jasno vidi da je Grad uspio povećati izdatak za svoje domjenke za čak 224 posto?! - naveo je Vugrin.

Dok se mjesni odbori prozivaju zbog 3.000 kn, Grad je svojom nesposobnošću uspio zaustaviti cijeli projekt Aglomeracije vrijedan preko 300 milijuna kuna, također je istaknuto na pressici.

S druge strane, predsjednik Vijeća 4. Mjesnog odbora Stjepan Lončar također se osvrnuo na napade gradske vlasti na voljom građana izabrane članove vijeća mjesnih odbora.

- Na svečanoj sjednici u našem mjesnom odboru bilo je preko stotinu naših sugrađana, nastupila su djeca 6. osnovne škole s pjesmama i recitacijama, govorilo se o problemima i zahtjevima građana 4. mjesnog odbora i građani su izrazili nezadovoljstvo što nitko od gradske vlasti, ni gradonačelnik niti zamjenici, niti jedan pročelnik, nisu našli vremena da dođu u najveći gradski mjesni odbor. Jedna gospođa iz našeg mjesnog odbora mi je doslovno rekla: "Kakvi su to ljudi, cijela delegacija putuje na račun grada u Japan, kao da nisu čuli da postoji telefon i e-mail da se dogovori koncert za Barokne večeri, a nama umirovljenicima broje koliko smo klipića pojeli?" - rekao je Lončar.

"Drmajte svojim MO"

- S obzirom da sam prozvan da "drmam" mjesnim odborom, pozivam i ostale predsjednike vijeća mjesnih odbora da počnu "drmati" svojim mjesnim odborima, jer se u protivnom ništa neće promijeniti - zaključio je prošlotjednu konferenciju predsjednik MO Jalkovec Vugrin.

jalkovec_31.jpg

Jalkovec:

Za razliku od Grada, vijećnici mjesnog odbora iskazuju brigu za svoje mjesto, a ukoliko Grad želi pomoći Reformisti odmah nude nekoliko tema:

- neka nađu rješenja za teški teretni promet koji danonoćno prolazi kroz naselje
- neka nađu rješenje za smrad koji ispušta farma za intenzivni uzgoj peradi u samom naselju
- neka nađu rješenje za oborinske vode koje mještanima kod svaka jače kiše i otapanja snijega sprečavaju ulazak u dvorište i uništava im fasade kod prolaska vozila
- neka nađu rješenje za izlijevanje Plitvice u Plitvičkoj ulici
- neka mještane obavijeste kada će se moći priključiti na kanalizaciju

Neka rješavaju probleme

Ako se gradonačelnik želi baviti s mjesnim odborima Reformisti predlažu da se ne bavi s time je li umirovljenicima upaljeno grijanje i koliko su klipića jednom godišnje pojeli, već da se bavi rješavanjem stvarnih i vrlo ozbiljnih problema koji se godinama ne rješavaju po mjesnim odborima, pa dostavljaju popis samo nekih:

- Kučanska rampa
- Pothodnik u 2. MO
- VTC – blok zgrada Kozarčeva 26, Zagrebačka 53, 55 i 57
- Parkiralište u ulici Franca Prešerna uz zgrade Zagrebačka 13, 15, 17 i 19
- Obnova 5. Osnovne škole
- Dogradnja 6. Osnovne škole
- Vrtići u Kučanu i Hraščici
- Nogostupi i obnova cesta u Zbelavi
- Obnova skoro svih prometnica u Gradu

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.