Reformisti protiv ukidanja mjesnih odbora u Novom Marofu

IHR/Varaždinske vijesti | 13.2.2019. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

- Odlukom Gradskog vijeća Grada Novog Marofa, kojom su izmjenom i dopunom Statuta Grada ukinuti mjesni odbori povrijeđeno je jedno od osnovnih načela Europske unije, a to je načelo supsidijarnosti odnosno odlučivanje na razini što je moguće bliže građanima. Nažalost, danas u 21. stoljeću, ovakvim odlukama građanima se oduzima njihovo demokratsko pravo izlaska na izbore i odlučivanja o dobrobiti svog mjesnog odbora – očitovali su se u priopćenju iz županijske organizacije NS Reformisti.

Protiv te Odluke na novomarofskom Gradskom vijeću glasao je vijećnik iz redova Reformista Ninoslav Bartolec. Reformisti navode kako je Grad Novi Marof do trenutka raspuštanja imao 30 mjesnih odbora.

- Predsjednici mjesnih odbora, kao i vijećnici izabrani na izborima zastupaju građane mjesta u kojem žive. Upravo preko njih građani komuniciraju svoje svakodnevne probleme prema Gradu i gradskim službama. Predstavnici građana važni su kod rješavanja komunalnih problema, a posebno kod donošenja proračuna Grada kako bi se osigurala sredstva za probleme koje mjesni odbori imaju. Gradonačelnik bi trebao imati kvalitetnu suradnju s predsjednicima MO, sazivati koordinacije istih i rješavati njihove prioritete, a ne ih raspuštati – navode u priopćenju Reformisti te zaključuju kako su upravo mjesni odbori polazna točka za kvalitetniji život građana.

- Njihova je suština da budu spona odnosno partneri gradskoj upravi u rješavanju gorućih problema građana. Ovim ukidanjem to je našim građanima onemogućeno i zato smo glasali protiv te odluke – rekao je Dario Poljak, predsjednik Gradske organizacije Reformista.