Nezavisna kandidatkinja Zdravka Grđan najavila: "Naknade za novorođene 10.000 kuna, umirovljenicima 1.000 kuna" Foto: Ilustracija

Nezavisna kandidatkinja Zdravka Grđan najavila: "Naknade za novorođene 10.000 kuna, umirovljenicima 1.000 kuna"

VV | 5.5.2021. u 14:39h | Objavljeno u Aktualno

- Ako želimo zaustaviti negativne demografske trendove, zadržati i vratiti život u Varaždin moramo imati jaku i konkretnu pronatalitetnu demografsku mjeru. Kroz program “10.000” roditeljima novorođene djece u Varaždinu osigurat ćemo naknadu od 10.000 kuna – najavila je Zdravka Grđan, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Varaždina.

Nakon što je još u siječnju najavila kako ulazi u utrku za varaždinsku gradonačelnicu, a nedavno prva predstavila cjeloviti izborni program, kojeg podržavaju aktualni župan Radimir Čačić, saborska zastupnica Natalija Martinčević, Reformisti i njezina nezavisna zamjenica dr. Mirjana Kolarek Karakaš, Grđan se posebno osvrnula na socijalni program u čijem su fokusu djeca, škole, mladi i umirovljenici.

Financijska pomoć roditeljima za čuvanje djece kod kuće

- U deset godina broj novorođenih u Varaždinu smanjio se za 28 posto. Dok smo 2010. godine imali 472 novorođene djece, deset godina kasnije u Varaždinu se rodilo 345 djece. Jake i konkretne pronatalitetne demografske mjere su nužne, a osim 10.000 kuna za svako novorođeno dijete, kao gradonačelnica Varaždina provest ću jedinstvenu reformu predškolskog odgoja i obrazovanja u RH. Uz jednaku financijsku podršku, odnosno sufinanciranje privatnih i gradskih vrtića u iznosu od 50 posto, za drugo i treće dijete vrtić će biti besplatan, a novost je i osiguranje financijske pomoć roditeljima za čuvanje djece kod kuće do treće godine života u iznosu od 50 posto cijene vrtića. Znači, svaku malu Varaždinku i Varaždinca do treće godine života Grad Varaždin će financijski podupirati, bez obzira čuvaju li ih bake i djedovi,“tete čuvalice” ili su u gradskim, odnosno privatnim vrtićima, a pratit ćemo ih i ako polaze vrtiće izvan Grada Varaždina– istaknula je Grđan.

games-2801332.jpg

Uz e-upise u vrtiće, odnosno stvaranje jedinstvene online smart aplikacije, Grđan najavljuje kako će se pobrinuti za otvaranje novih radnih mjesta u vrtićima.

- Nužno je osigurati cjeloviti pristup djeci i roditeljima uz svu potrebnu stručnu podršku. Ne smijemo zaboraviti ranu intervenciju, odnosno detektiranje svih poremećaja u razvoju i zdravstvenih specifičnosti djece u ranoj dobi što iziskuje veći broj stručnih suradnika svih profila. U vrtićima ćemo zaposliti logopede i radne terapeute te uvesti stručnu podršku pedijatara – istaknula je Grđan.

Zaposlit ćemo učitelje iz produženog boravka na neodređeno

Važan dio njezinog socijalnog programa odnosi se na osnovnoškolsko obrazovanje.

- Dugo godina se suočavamo s problemom zapošljavanja učitelja u produženom boravku na određeno vrijeme koji s završetkom nastavne godine završavaju na Zavodu za zapošljavanje. To je nedopustivo. Učitelji koji rade s djecom u produženom boravku više su nego dragocjeni u sustavu obrazovanja i zaslužuju sigurnost radnog mjesta. Krajnje je vrijeme da se tome stane na kraj: učitelje zaposlene u produženom boravku ćemo zaposliti na neodređeno vrijeme, a produženi boravak bit će besplatan za svu djecu – istaknula je Grđan koja navodi da više neće biti diskriminacije i podjela djece i roditelja prema visini plaće te najavljuje besplatnu školsku kuhinju za sve osnovnoškolce Grada Varaždina.

- Trenutno 21 posto učenika u varaždinskim osnovnim školama ima besplatnu prehranu u školama temeljem socijalnih kriterija. Smatram da je to ispod standarda i zato ću se kao gradonačelnica pobrinuti da prehrana bude besplatna za sve osnovnoškolce Varaždina s naglaskom na kulturu razvijanja zdravih prehrambenih navika – najavila je Grđan.

Za umirovljenike 1.000 kuna, novi smještajni kapaciteti

Velik dio socijalnog programa nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zdravke Grđan odnosi se na osobe starije životne dobi.

old-people-616718.jpg

- Naši stariji sugrađani zaslužuju imati dostojanstvenu i zdravu starost. Uskrsnice i božićnice koje im se sada isplaćuju u iznosu od 100 kuna smatram sramotnim i nedovoljnim. Grad Varaždin mora postati socijalno osjetljiv prema svojim umirovljenicima, osobama starije životne dobi koji su ga godinama stvarali. Kao gradonačelnica Varaždina kroz program “1000” osigurat ću svake godine svakom umirovljeniku čija je mirovina ispod 4000 kuna godišnju pomoć od 1000 kuna. Osigurat ću nove smještajne kapacitete u domovima za starije i nemoćne, kao i dnevni boravak umirovljenika u kojem će im biti osigurana dnevna briga, od zdravstvene skrbi do poticajnog socijalnog okruženja. i Svima koji su u zdravstvenim problemima i u potrebi osigurat ćemo pomoć gerontodomaćica kroz uspostavljanje jasnog sustava rada- najavila je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina.

Uvodimo sportske vaučere za djecu

Poseban dio obrazovnog programa nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Varaždina Zdravke Grđan odnosi se na sportske aktivnosti djece i mladih.

- Kroz sportske vaučere u iznosu od 200 kuna želimo potaknuti djecu na aktivan, zdravi životni stil i bavljenje sportom. Nažalost, djeca i mladi danas su nedovoljno aktivni i uvođenjem sportskih vaučera od 200 kuna, koje će dobiti osnovnoškolci na početku svake školske godine, to želimo promijeniti i potaknuti ih na aktivnije bavljenje rekreativnim ili profesionalnim sportom i time dati snažnu podršku svim sportskim klubovima - najavila je Zdravka Grđan.

Oformit ćemo Centar za mentalno zdravlje

- Moderni način života i pandemija koronavirusa, s kojom smo suočeni već godinu dana, nedvojbeno će ostaviti traga na psihičkom i mentalnom zdravlju djece, mladih, ali i naših najstarijih sugrađana. Smanjeni socijalni kontakti, otuđenost i ostali problemi s kojima se suočavamo u svakodnevnom životu, kako profesionalnom, tako i privatnom iziskuje sustavnu stručnu podršku. Stoga ćemo usluge stručnjaka objediniti na jednom mjestu otvaranjem Centra za mentalno zdravlje – istaknula je Zdravka Grđan. U prvoj fazi dr. Mirjana Kolarek Karakaš kreće s Ranom intervencijom u djetinjstvu za djecu s teškoćama.

Predstavljanje_programa_120421__4_.jpg

ZA SOCIJALNO OSJETLJIV VARAŽDIN

• 1000 kuna umirovljenicima čija je mirovina ispod 4000 kuna
• 10.000 kuna naknade za svako novorođeno dijete u Varaždinu
• jednako sufinanciranje Grada Varaždina za gradski i privatne vrtiće
• financijska podrška za čuvanje djece kod kuće u iznosu od 50 % cijene vrtića
• besplatan produženi boravak za svu djecu od 1. do 4. razreda
• zapošljavanje nastavnika u produženom boravku na neodređeno vrijeme
• zapošljavanje logopeda i drugih stručnih suradnika u vrtićima
• besplatna školska kuhinju za varaždinske osnovnoškolce
• 200 kuna sportski vaučer za svakog osnovnoškolca
• formiranje Centra za mentalno zdravlje djece, mladih i umirovljenika

Označeno u