Neven Bosilj (SDP): Sveučilišni predavač i član MENSA Hrvatska u utrci za gradonačelnika Varaždina

| 28.3.2021. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Živimo u vremenu koje zahtijeva obrazovane, poštene, jednostavne ljude, ljude koji su istovremeno spremni, hrabri i odlučni ne samo suočiti se s problemima već ih i riješiti. Ljude koji su otvoreni, rade sve sa srcem i ne daju obećanja koja ne mogu ostvariti.

Neven Bosilj je upravo takav čovjek. Kao rođeni Varaždinec voli svoj grad i želi ga voditi odgovorno i građanski. Upravo onako kako su njegovi roditelji kao prosvjetni djelatnici desetljećima odgajali tisuće malih Varaždinaca koji ih se i danas kao odrasli ljudi rado sjećaju. Neven i njegova obitelj time se itekako ponose.

Sportaš, kvizaš i obiteljski čovjek

Od malih nogu rado se aktivno bavio sportom - stolnim tenisom u najranijem djetinjstvu; košarkom kao igrač i trener klubova BC Graberje i Duga transport; nogometnim i košarkaškim „haklom“ s dečkima na „Partizanu“ s kojima je osvojio brojne malonogometne lige i turnire. Bez obzira na sve manje slobodnog vremena i danas se rekreativno bavi tenisom, a vikendima sa suprugom i djecom biciklira ili planinari po Ivanščici, Ravnoj Gori ili Čevu. Uživa u vremenu provedenom s obitelji koju smatra svojom najvećim životnim osloncem.

Već kao srednjoškolca privlačili su ga kvizovi. Nastupio je šest puta u TV kvizu Brojke i slova, a njegovi sugrađani pamte ga kao najuspješnijeg varaždinskog kvizaša, budući je u posljednjoj Kviskoteci 1995. stigao do polufinala. Danas „održava formu“ povremeno sudjelujući u pub kvizovima te se nadamo kako bi barem jedan mogao organizirati i tijekom kampanje.

Studentski život

Bio je društveno angažiran već kao student zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Dvije godine vodio je najpoznatiji studentski klub KSET, a generacije studenata godinama su prepričavale doživljaje s najveće brucošijade ikada koju je organizirao 1990. pred više od 5.500 gledatelja, na kojoj su nastupili Ekatarina Velika, Partibrejkersi, Električni orgazam, Đavoli, Zvijezde i Film. To je bio i posljednji nastup legendarne Ekatarine Velike u Hrvatskoj.

Organizirao je i vodio filmske večeri, bio je i urednik studentskih novina na fakultetu „Novog lista“, a kao studentski predstavnik fakulteta u Skupštini Sveučilišta, postao je predsjednik Komisije za studentsku kulturu, gdje je pokušao 1990. obnoviti i kultni Studentski list.

Još uvijek čuva počasnu iskaznicu za besplatan ulaz na sva KSET-ova događanja. S osmijehom se prisjeća studentskih dana i vjeruje kako će njegov Varaždin – grad sa čak dva sveučilišta - postati ne samo regionalno već i nacionalno sveučilišno središte u koje će i strani studenti rado dolaziti studirati.

I sam je nakon završetka FER-a, za nastavak školovanja odabrao svoj Varaždin gdje je magistrirao i doktorirao na Fakultetu organizacije i informatike. Na FOI-u danas povremeno predaje, a posebno ga veseli što studentima može prenijeti i bogato iskustvo iz realnog sektora, područja mobilnih komunikacija i upravljanja projektima. Autor je desetak međunarodnih znanstvenih radova i koautor fakultetskog udžbenika Marketing i baze podataka.

Profesionalna karijera

Godine 1992. počinje raditi u Hrvatskom telekomu, gdje je krenuo u borbu za radnička prava kao predsjednik Radničkog vijeća, predsjednik Sindikata u T-mobile-u i glavni pregovarač za kolektivni ugovor T-mobile-a. Kolege iz struke smatraju ga pionirom uvođenja mobilnih komunikacija u Hrvatskoj, čovjekom koji je obavio prvi poziv u GSM mreži u Varaždinu još 1995.

Danas radi u Ericssonu, kao program manager i naglašava kako i dalje uči. Tvrdi kako će kao gradonačelnik posebnu pozornost posvetiti odgoju i obrazovanju djece i mladih te cjeloživotnom učenju. Ističe kako znanje nema alternativu, a Varaždin ima sve predispozicije da se razvija kao grad novih i zelenih tehnologija koje su jamstvo boljih plaća i većeg životnog standarda, a za što je potrebno upravo znanje.

Član je Hrvatske komore inženjera u elektrotehnici, Hrvatske udruge za mikroprocesorske, procesne i informacijske sustave, mikroelektroniku i elektroniku (MIPRO) te MENSA Hrvatska.

Politika čistih ruku

Od 2017. član je i Gradskog vijeća grada Varaždina. Građani ga opisuju kao staloženog, susretljivog vijećnika koji je već na prvoj sjednici kao predsjednik Kluba vijećnika izašao za govornicu i najavio kako se vijećnici SDP-a neće prodavati niti dogovarati već će biti kvalitetna oporba aktualnom gradonačelniku.

Unatoč svim pritiscima i pokušajima diskreditacije ostao je svoj i dosljedan. Sa svojim kolegama bio je jedina konkretna i konstruktivna oporba. Kaže kako je posebno ponosan i zahvalan svim vijećnicima koji su izdržali napade i bahatosti aktualnog gradonačelnika Čehoka i onemogućili nastajanje još veće štete za građane Varaždina.

Predsjednik je kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću grada Varaždina i potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije. Od nedavno je i vanjski član odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora.

Označeno u