„Nećemo Hrvatsku prepustiti reformiranim komunistima, Pernarovim anarhistima i Mostovima populistima!“

vv | 23.2.2019. u 19:29h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Uz nazočnost predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te brojnih ministara, kao i nikad brojnijeg izaslanstva stranke, HDZ je u srijedu, 20. veljače, u Areni obilježio 29. obljetnicu osnutka stranke u Varaždinskoj županiji.

Jedina ozbiljna stranka

Predsjednik HDZ-a u svom je obraćanju istaknuo da sve što je vidio i čuo u Varaždinu govori o signalu potpore, podrške i povjerenja HDZ-u na svim razinama vlasti.

- Ova Vlada je učinila više nego bilo koja, na četiri temeljan stupa u odnosu s gradovima, općinama i županijama, i to je dobro percipirano u Varaždinskoj županiji. To je prvo poruka dijaloga i kontakata, s projektnom orijentacijom za ono što je bitno za lokalnu zajednicu. Zatim funkcionalna decentralizacija nizom zakona pa će se uredi državne uprave spojiti sa županijama i ojačati ih u ovlastima i ljudskom potencijalu. Fiskalna decentralizacija donijela je puno više sredstava lokalnim jedinicama. I četvrti zajednički cilj je gospodarski rast, kvalitetniji život i bolji standard. Sjever Hrvatske je doživio više projekata nego ikad prije jer smo stvorili tu sinergiju“, poručio je Plenković, dodavši da Vlada razumije što je potrebno pojedinom dijelu Hrvatske.

Govoreći o stanju u državi, Plenković je naglasio da se ova Vlada susrela s brojnim problemima hrvatske europske tranzicije, ali da je pristup bio pragmatičan, uz zaštitu hrvatskih interesa. Naveo je Agrokor kao primjer kako relativno mala zemlja može riješiti krupan gospodarski problem.

- Vrijeme koje smo dali brojnim akterima u tom procesu oni su dobro iskoristili za konsolidaciju. Pa tako i Vindija. Pridonijelo je i to hrvatskoj poljoprivredi, OPG-ovima ovisnim o tom sustavu. Nismo oprali ruke, pokazali smo kičmu, da možemo riješiti široki problem. Možda samo to premalo vrednujemo“, kazao je Plenković te nastavio o brodogradnji, kazavši kako Vlada sada pomaže modelom koji ubuduće neće opterećivati porezne obveznike i gospodarstvo, nakon što ispune naslijeđene obaveze.
Predsjednik HDZ-a je podsjetio da je u 2017. zabilježen prvi proračunski višak nakon 1998. godine, a porezno rasterećenje je 6,4 milijardi kuna.
- Povećali smo minimalnu plaću za 24 % na neto 3.000 kuna. Kao demokršćanska stranka stojimo iza načela solidarnosti. Mnogi žive na rubu siromaštva, zato smo napravili velike iskorake. Prosječna plaća se za dvije godine više povećala nego za prethodnih vlada u osam godina. Mirovinska reforma neće diskriminirati umirovljenike i postupno će dovesti do povećanja mirovina“, rekao Plenković u Varaždinu.

Na kraju obraćanja predsjednik HDZ-a i hrvatske Vade osvrnuo se na predstojeće izbore za Europski parlament na kojima će, istaknuo je, HDZ ponovo potvrditi da je jedina ozbiljna stranka, nasuprot lijevima i krajnje desnima.
- Koja stranka je u zadnjih 30 godina angažiranije štitila hrvatske interese, u tranziciji političkog sustava, gospodarstva, u obrani u Domovinskom ratu, u priznanju države i njezinom putu prema NATO i EU, sve u izrazitom nacionalnim interesu, ako nije HDZ?“ zapitao je Plenković te dodao da je sljedećih pet prioriteta Hrvatske pod vodstvom HDZ-a uvođenje eura, ulazak u schengenski prostor, učinkovitiji fondovi, veliki strateški projekti i predsjedanje Vijećem EU, koje će pokazati kako Hrvatska vidi Europu.
- Stranka smo koja radi za snažnu Hrvatsku u Europi koja nas štiti i pomaže gospodarski razvoj, da smanjimo nejednakosti u svim dijelovima Hrvatske. To je temeljna zadaća svih nas za iduće desetljeće. Možemo, uz svu baštinu i političku ostavštinu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmanu, uz zahvalnost hrvatskim braniteljima, uz visoko cijenjenje svega što su za HDZ učinili naši utemeljitelji i svi oni koji su doprinijeli onome što je HDZ danas. Može se biti jednako kvalitetan, dobar, jak, i Hrvat i narodnjak i demokršćanin i domoljub i državotvorno orijentiran i tražiti snažnu poziciju Hrvatske u Europi. To ćemo 26. svibnja i ostvariti“, zaključio je predsjednik HDZ-a.

plenkovic163.JPG

Veliko gradilište

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je, zahvaljujući Vladi premijera Plenkovića, područje Varaždinske županije doslovno veliko gradilište.
- U zdravstvu se trenutačno provode ulaganja u vrijednosti 435 milijuna kuna i to za izgradnju novih objekata, energetsku obnovu starih, nabavu medicinskih aparata i uređaja te specijalističko usavršavanje liječnika. Kada govorimo o obrazovanju ističem energetsku obnovu 19 srednjih, osnovnih i područnih škola vrijednosti 60 milijuna kuna, te da se kreće s izgradnjom OŠ Sveti Ilija vrijednosti 55 milijuna kuna. Radi se 7 aglomeracija ukupne vrijednosti oko 1,7 milijardi kuna, a usporedno s tim projektiraju se projekti zaštite od štetnog djelovanja voda na rijekama Dravi, Bednji i Plitvici u vrijednosti oko 210 milijuna kuna. Tijekom prošle godine rekonstruirana je trafostanica u Nedeljancu vrijednosti 20 milijuna kuna, a ove godine je na redu trafostanica u Ludbregu vrijednosti 10 milijuna kuna. Autoceste su uložile preko 100 milijuna kuna u obnovu autoceste Zagreb-Goričan, a Hrvatske ceste oko 60 milijuna kuna u obnovu kolnika, sanaciju klizišta, izgradnju nogostupa na svojim cestama. Također naglašavam da se započinje s projektiranjem brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava. Kada zbrojimo sve te investicije jasno vam je da govorimo o investicijama koje debelo prelaze iznos od 2 milijarde kuna“, rekao je Stričak.

Josip Križanić, član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik, rekao je da se pod vodstvom prvog predsjednika Hrvatska branila i obranila, a sada je moramo očuvati.
- Nećemo je prepustiti reformiranim komunistima, Pernarovim anarhistima, Mostovima populistima. Mi čuvamo stabilnost u okruženju. Ova je Vlada donijela stabilnost i sigurnost, preduvjet za rast gospodarstva, zajedno s reformama. Drugi za to nisu imali hrabrosti“, Križanićeve su riječi s 29. obljetnice varaždinskog HDZ.
Posebno je istaknuo da je Vlada na inicijativu iz Varaždina pripremila sektorski natječaj za izgradnju dječjih vrtića, što je važna pronatalitetna mjera.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan naglasio je da je HDZ najjača opcija u Varaždinu i u županiji.
- Odluke koje donosimo i koje moramo donijeti u narednom razdoblju su nužne i rekao bih hrabre. Primjer takve odluke je ona koju smo usvojili na Gradskom vijeću, a kojom nakon dugih 14 godina, vjerujem, počinjemo rješavati gorući problem Varaždina – balirani otpad“, kazao je Habijan, koji je spomenuo i projekt aglomeracije, obnovu vrtića, inicijativu dodjele stanova liječnicima, ali i potrebu da se grad razvija kao sveučilišni centar.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac pozdravio je okupljanje velikog broja članova stranke u Varaždinu.
- To je pokazatelj da Hrvatska demokratska zajednica u Varaždinskoj županiji neprestano raste i neka nikome više ne padne na pamet da kaže da smo mi ‘crvena županija’. Mi nikada nismo bili ‘crvena županija’ i to je bio samo alibi ili isprika za postignute loše rezultate na izborima. U konačnici, dokaz su i prošli lokalni izbori na kojima je s naše liste u skupštinu Varaždinske županije ušlo 13 vijećnika, a svega 8 SDP-ovaca“, rekao je Runac.
Za govornicom je bio i Stjepan Adanić, pomoćnik Glavnog tajnika HDZ-a, prvi predsjednik Skupštine Općine Varaždin izabran na demokratskim izborima i pomoćnik ministra obrane u ratno vrijeme, koji je podsjetio na osnivanje HDZ-a u Varaždinskoj županiji na kojem je bio i dr. Franjo Tuđman, ali i na oslobođenje Varaždina 1991. što je otvorilo put oslobođenju Hrvatske u Domovinskom ratu.

Uz premijera i predsjednika HDZ-a Plenkovića, među brojnim uzvanicima bili su i ministri: Tomislav Tolušić, Darko Horvat, Gabrijela Žalac, Goran Marić i Lovro Kuščević; saborski zastupnici: Domagoj Ivan Milošević, Pero Ćosić, Sunčana Glavak, Žarko Tušek, Damir Felak, Josip Đakić, Ljubica Lukačić i Ivan Čelić; savjetnici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Tomislav Madžar i Ante Deur; potpredsjednik HDZ-a Josip Bilaver, pročelnik savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Nacionalnog jedinstva RH Franjo Gregurić, počasni građanin Varaždinske županije general Mladen Markač, državni tajnici: Mario Šiljeg, Krunoslav Katičić, Mario Antonić i Majda Burić te pomoćnici ministara: Milan Rezo, Damir Tuđan i Mladen Pavić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković...

plenkovic164.JPG