Natalija Martinčević Foto: Krešimir Đurić/Ilustracija

Natalija Martinčević: Hrvatske šume uništavaju hrvatsku drvnu industriju

VV | 22.4.2021. u 17:59h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o štetnoj poslovnoj politici Hrvatskih šuma koja uništava hrvatsku drvnu industriju, istaknuvši pritom primjer Požgaj grupe te zatraživši smjenu uprave Hrvatskih šuma.

„Hrvatske šume svoju monopolističku poziciju besramno zloupotrebljavaju, stoga pozivam sve odgovorne na čelu s ministricom Vučković, da se hitno uključe u rješavanje ovog problemazbog kojeg tvrtke i ljudi ostaju bez posla i smijene upravu Hrvatskih šuma tehitno uvedu red u sustav.

Naime, tri godine mandata ove uprave donijelo je cijeli niz negativnih pokazatelja u cjelokupnom drvoprerađivačkom sektoru:

1. Smanjene su kvote sirovine za finaliste u 2020. godini za 20 % u odnosu na 2018.
2. U domeni velikih kupaca ugovorene kvote pale su sa 58 %, prije mandata ove uprave, na 46 % u 2020. godini.
3. Značajno se smanjuju kontribucije državnom proračunu od svih ugovornih kupaca za 40 milijuna kuna godišnje.
4. Ukupna zaposlenost u sektoru smanjena je za više od 1900 radnika u razdoblju od 2019.-2020.
5. Tri godine uzastopnog i neopravdanog povećanja cijena sirovine dovele su preradu i industriju na rub kalkulacije isplativosti rada.

Hrvatska ovakvom poslovnom politikom Hrvatskih šuma sve više postaje zemlja izvoza sirovina, a uvoza jeftinih gotovih proizvoda.

Sve ovo mogu prikazati i na konkretnom primjeru Požgaj grupe iz Varaždinske županije, kao jednog od naših najvećih izvoznika. Ta je tvrtka morala otpustiti 200 radnika zato što je Hrvatske šume već nekoliko godina, odnosno od dolaska nove uprave, sustavno zakidaju i smanjuju kvote za sirovinu, a ove godine niti jedno društvo iz Požgaj grupe nije stavljeno na listu odobrenih kupaca.

Zbog svega navedenog ova je tvrtka podnijela niz odštetnih zahtjeva protiv Hrvatskih šuma u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna, da bi im tada Hrvatske šume ipak ponudile godišnje ugovore, odnosno sirovine, ali uz „mali“ uvjet da odustanu od odštetnih zahtjeva.

Ovo je samo jedan od mnogih primjera, zloporabe, manipulacije i ucjene zbog čega tražim hitnu smjenu uprave Hrvatskih šuma.

To je prije svega posao ministrice poljoprivrede Vučković, za koju nam je drago da u tijeku kampanje ima vremena dolaziti u Varaždinsku županiju i davati podršku HNS-ovim kandidatima, a ujedno i novo zaposlenim posebnim savjetnicima u Ministarstvu poljoprivrede.

Međutim, bilo bi dobro da je u program posjeta Velikoj Grabi stavila i tvrtku Požgaj i ponudila rješenje za 200 ljudi, koji su zbog bahatluka i bezobrazluka Hrvatskih šuma s jedne, te šutnje ministarstva Poljoprivrede s druge strane,ostali bez posla i plaća.“, istaknula je Martinčević.