N. Martinčević: Gradsku upravu ćemo smanjiti, a umirovljenicima sufinancirati režije s 300 kuna

D.P/Varaždinske vijesti | 12.4.2017. u 23:03h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždin i Varaždinska županija su nekada bili lideri Hrvatske iz kojih su dolazili projekti koji su bili revolucionarni poput dogradnje škola i uvođenja jednosmjenske nastave, besplatnog prijevoza za srednjoškolce, Centara izvrsnosti i drugih pilot projekata po kojima smo bili pioniri u Hrvatskoj. Danas više nije tako i kako smo nekad bili prvi, danas smo među posljednjima - istaknula je kandidatkinja Narodne stranke - Reformista za gradonačelnicu Grada Varaždina Natalija Martinčević u srijedu navečer u uvodnom govoru prije predstavljanje svog programa „Varaždin – lider Hrvatske“.

Martinčević smatra kako i Grad i Županija posljednjih godina pod vodstvom HNS-a i SDP-a stagniraju i padaju.

DSC 8734

- Za europske projekte, projekte razvoja bolnice, Aglomeracije i druge ogledni primjer nam je Međimurje, a prešišali su nas i manji gradovi poput Petrinje - kazala je Martinčević te podsjetila na brojne neriješene varaždinske probleme - balirani otpad, male plaće, neizgrađenu kirurgiju i druge.

Istaknula je kako je za početak svih reformi nužna reorganizacija javne uprave koja mora biti manja, jeftinija i učinkovitija.

- Ne moramo se okomiti na ljude i nije stvar u tome da u javnom sektoru rade loši radnici, već je stvar organizacije i upravljanja - istaknula je Martinčević koja je kao ključnu točku svojeg programa istaknula gospodarstvo.

Martinčević, koja je u politiku došla iz realnog sektora smatra kako se Grad mora aktivno uključiti u organizaciju.

- Potrebno je osnovati Upravni odjel za gospdarstvo i EU fondove, a Razvojnu agenciju Sjever DAN staviti u funkciju. Uz to, važno je napraviti registar gradske i državne imovine te ih staviti u punu funkciju - istaknula je te kao posabno važan dio gospodarskog programa izdvojila osnivanje Centra za investicije.

DSC 8750

- Funkcija Centra će biti da potencijalnim investitorima omogući sve potrebne informacije na jednom mjestu i da im maksimalno olakša sve procedure i papirologiju - kazala je Martinčević pojasnivši kako sve te organizacijske promjene ne bi značile dodatna zapošljavanja u Gradu, već bi se samo napravila reorganizacija.

Što se tiče baliranog otpada, Martinčević smatra kako bi trebalo raskinuti postojeću koncesiju i uz pomoć Ministarstava zaštite okoliša raspisati novi natječaj te uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša riješiti bale.

Predstavljanje programa završila je paketom socijalnih mjera koje bi uvela kao gradonačelnica,

Najavila je smanjenje cijene vrtića na 500 kuna po djetetu, a za svako sljedeće dijete Grad bi osigurao besplatan vrtić. Uz to, vrtići bi imalo duže radno vrijeme, i to do 20 i 30 sati, kao i dežurstva subotom.

Uz to, najavila je i mjeru za umirovljenike kojom bi se kućanstvima s ukupnom mirovinom manjom od 2000 kuna sufinancirale režije u iznosu od 300 kuna.

U srijedu su predstavljeni i kandidati za zamjenike Natalije Martinčević, a to su dipl. ing. geotehnike Darko Detelj i diplomirana pravnica  Ivana Golubić Horvat.

DSC 8742