Mladi HNS-a županu Čačiću: Kako smo kao županija zapravo ispodprosječni

Varaždinske vijesti | 17.5.2019. u 19:02h | Objavljeno u Aktualno

- Potaknuti glorifikacijom rezultata povlačenja, odnosno ugovaranja EU sredstava, moramo reagirati i podsjetiti župana Varaždinske županije kako bi možda ipak trebao prihvatiti i početi koristiti rođendanski mu poklon (Gingko forte), jer podatke koje iznosi, kao i poricanje istine, ne služi stanovništvu, već njemu samome u političkoj kampanji za EU parlament - poručili su priopćenjem Mladi HNS-a županu Čačiću.

Kako navode, prema statistici HGK „Županije i fondovi EU“ iz veljače 2019. godine, ukupan kumulativni iznos ugovorenih EU projekata na području Varaždinske županije iznosi 1,307 milijardi kuna, u odnosu na, od strane župana spomenutih 740 milijuna (Graf 1).

- Iz istih podataka vidljivo je i kako, primjerice od susjednih županija, Koprivničko-križevačka županija ima ugovorenih 1,435 milijardi kuna iz EU fondova. No, vrag leži u detalju, pa tako apsolutni iznos ugovorenih sredstava ne govori puno budući da ne uzima u obzir gospodarsku veličinu, strukturu gospodarstva i broj stanovnika - ukazuju.

Navode da puno bolji statistički pokazatelj utjecaja projekata na stanovništvo i gospodarstvo predstavlja iznos ugovorenih sredstava EU po stanovniku (Graf 2), gdje Varaždinska županija, prema podacima otkada je župan upravo Radimir Čačić, uvelike zaostaje prema svim drugima, posebice susjednim županijama.

- Ispred Varaždinske županije (7.755 kn/st.), nalaze se i Sisačko-moslavačka (7.991 kn/st.), Zagrebačka (8.405 kn/st.), Međimurska (8.553 kn/st.), Bjelovarsko-bilogorska (9.003 kn/st.), Krapinsko-zagorska (10.056 kn/st.), Koprivničko-križevačka (13.151 kn/st.), zapravo sve županije u okruženju, s time da prosjek Hrvatske iznosi 10.099 kn/st. Dakle, ne samo da nismo prvi, već smo daleko ispodprosječni, lošiji od svih susjeda! Nedovoljno iskorištavanje sredstava u odnosu na važnost Varaždinske županije u gospodarstvu Hrvatske očituje se i ukoliko promatramo iznos ugovorenih sredstava po županijama i uspoređujemo s veličinom BDP-a županija (Graf 3 i 4). Naime, dok Međimurska županija sudjeluje u BDP-u Hrvatske s 2,3 %, a jednako toliko sudjeluje i u distribuciji sredstava EU-a, Krapinsko-zagorska ima udio u BDP-u od 2,0 %, a u distribuciji sredstava sudjeluje s 3,0 %, Koprivničko-križevačka ima udio u BDP-u od 2,2 %, a u distribuciji sredstava sudjeluje s 3,4 %, dok Varaždinska županija ima udio u BDP-u Hrvatske 3,5 %, dok u distribuciji sredstava sudjeluje tek s 3,1 %. Prethodno navedeno znači da EU sredstva susjednim županijama pozitivno i poticajno djeluju na gospodarski razvoj, što nije slučaj i kod Varaždinske županije, jer je ona ugovorila manje sredstava u odnosu na svoju relativnu gospodarsku snagu. Da ne duljimo, svi statistički pokazatelji govore o našoj ispodprosječnosti! Ispodprosječnosti za koju je odgovoran župan Čačić svojim uhljebljivanjem! Ukoliko niste znali, Varaždinska županija ima dvije ustanove koje se bave razvojem, od kojih je jedna Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA), a druga je, nastala dolaskom župana Čačića na vlast, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA). Naravno, stranačkim ključem na čelima istih sjede reformisti, a u JURA-i je zaposlena i posebna savjetnica Martinčević. Dakle, uz cijelu vrhušku reformista, Varaždinska županija je u usporedbi s drugima, a posebice susjednim županijama, ispodprosječna. Mi razlog vidimo jedino u kadru koji vodi institucije, počevši od župana pa naniže - objašnjavaju iz HNS-a.

graf_1.jpg

graf_2.jpg

graf_3.jpg

graf_4.jpg